Vatra Dornei este una dintre cele mai cunoscute statiuni turistice din Romania, vizitata in mod special vara pentru frumusetea peisajului, sesiunile de echitatie, sporturi acvatice si iarna pentru a practica sporturile de iarna. Statiunea turistica Vatra Dornei dispune de mai multe partii de schii cu diferite graduri de dificultate si inclinare si pe toate aveti teleschi pentru a usura urcarea.
Prognoza meteo este intodeauna favorabila pentru a practica sporturi de iarna sau vara pentru plimbari in natura.
Vremea in Vatra Dornei si caracteristici: temperatura medie anuala este de aproximativ 5,2 grade Celsius, temperatura medie in timpul sezonului cald este de +15 grade si -6 grade in timpul sezonului rece. Pentru ca este amplasat in Depresiunea Dornelor – Vatra Dornei se bucura de valori ridicate de precipitatii in timpul anului de aproximativ 800 mm, iar numarul zilelor de zapda este unul extrem de favorabil pentru iubitorii sportului de iarna de aproximatv 120 de zile. Cea mai lunga peridoada ploiasa a fost inregistrata in 1908 cand au fost averse timp de 14 zile.
Asezarea turistica. Vatra Dornei se afla in Depresiunea Dornelor din Carpatii Orientali, fiind un oras ce s-a dezvoltat foarte mult in plan turistic in ultimul timp datorita calitatilor pe care le ofera: ape termale, peisaje superbe, telescaun, multiple oportunitati de cazare, posibilitati de a practica sporturi de iarna, echiratie, rafting, partie de schi. Alfat in aceasta depresiune si inconjurat de muntii: Giumalau, Calimani, Bistrita, Obcina Mestecanis si Rodnei ofera un climat specific unei statiuni turistice ideale, unde se practica cu succes sporturile de iarna, iar localitatea este in același timp si o importanta statiune balneara.
Daca vizitati aceasta statiune va recomandam sa nu uitati sa treceti pe la Muzeul etnografic al Bucovinei, Muzeul vanatorii si al stiintelor naturale unde puteti vedea toate exemplarele de animale ce traiesc in muntii Rodnei impaiata cat si diverse unelte de vantatoare, intrarea are un pret modic de 4 lei (actualizat 2012). O alta atractie importanta in special iarna si vara este telescaunul care urca pana pe Dealul Negru pe un traseu ce dureaza aproximativ 30 de minunte urcarea. Alte trasee turistice se pot face pana la Poiana Negri si Poiana Stampei unde ve-ti gasi cateva izvoare minerale foarte apreciate.
Partiile de schi recomandate sunt : Partia de schi Dealu Negru cu o lungime de aproximativ 3000 de m, diferenta de nivel de 400 de m unde urcarea costa 15 lei 4 urcari pana la jumatate si 5 lei traseul pana sus (actualizat 2012) sau Partia de schi Parc care are o lungime de 900 m, inclinare de 28,5 grade si diferente de nivel de 150 de m.
Partia de schi Parc gasiti babyschi si un teleschi, iar pe partia de schi Dealu Negru puteti beneficia de telescaun, aceasta din urma fiind de o dificultate media destinata schiorilor amatori, cu pante mai abrupte si line care sa nu provoace probleme practicantilor de sport.