Grupul “Vacanta Mare” a fost si va ramane unul dintre grupurile artistice care au avut cel mai mare impact asupra publicului roman. Infiintat in 1988, “Vacanta Mare” a evoluat treptat, trecand in 1992 la profesionalism sub indrumarea impresarului Nicu Dragosin. El este cel care a vazut in cei trei – Dan Sava, Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu – un potential urias, inca neexploatat.
Cum au ajuns cei de la “Vacanta Mare” a fost unul dintre cele mai populare grupuri de divertisment?
Baietii erau diferiti de tot ceea ce se intampla in divertismentul romanesc pana la acea data. Erau cu adevarat talentati si asta s-a vazut in spectacolele pe care le sustineau in diversele orase din tara. Daca la inceput jucau in fata a cateva zeci de oameni, odata cu trecerea timpului au ajuns sa joace cu casa inchisa in spectacole ca “Niste tarani” in 1995 sau “Vampirii in izmene” din 1996.
Jucau de placere si pregateau in amanunt scenariile pentru fiecare spectacol. Ei sunt cei care au creat personaje ca Garcea, Crapu si Menumorut, Boier Moflea si Voda si mai tarziu celebrii tarani din Sadova olteneasca, Leana si Costel. Toti acestia au ajuns sa fie prezenti la fiecare spectacol sutinut de „Vacanta Mare”. Primul moment dificil din istoria trupei a fost pierderea unuia dintre membrii de baza – Dan Sava – care a murit intr-un tragic accident de masina. Acest eveniment ii determina pe ceilalti doi sa renunte treptat la spectacole si turneele in tara pentru ca odata cu integrarea in trupa a lui Florin Petrescu sa treaca la emisiuni televizate. In continuare au loc noi modificari ce aduc in trupa personaje ca Mirela Stoian (Lila), Emil Radinoiu (Mitica), George Robu (Romica), Julian Ilinca (Frankfurt) si alti actori.
La inceputul anilor 2000 se bucurau de o popularitate din ce in ce mai ridicata. Astfel intre anii 2001 – 2002 emisiunile inregistrau o audienta de peste 2,2 milioane de telespectatori depasind fara drept de apel grupul de umor Divertis. In prima parte a fiecarei emisiuni aparea celebrul Garcea pentru ca sketch’urile logevive sa apara personaje ca Pisti si ardeleanaul, Crapu si Menumorut ori Voda si boierul sau Moflea precum si altele personaje noi create sau imitate. A doua jumatate de oara era dedicata serialului “Leana si Costel” in care erau prezetate peripetiile familiei Partag in Sadova, apoi in Bucuresti. Tot in perioada petrecuta la ProTv apar si doua filme de lung metraj: „Garcea si Oltenii” si “Trei frati de belea”, primul bucurandu-se de un succes nemaintalnit in industria cinematografica romaneasca.
Cum s-a ajuns la desfintarea “Vacanta Mare” ?
Prima miscare gresita a grupului a fost aceea de a accepta o fregventa crescuta a emisiunilor. Acest lucru a dus la o exacerbare a ritmului in care au creat emisiuni pentru ca odata cu trecerea timpului sa se ajunga la imposibilitatea de a rafina sketch’urile. A doua mare greseala a fost mutarea in 2007 de la ProTv la Kanal D modificand modul de prezentare a emisiunilor ceea ce va duce la desfintare in 2009.
Orice s-ar fi intamplat “Vacanta Mare” a fost si va ramane in memoria publicului ca fiind cea mai buna trupa de divertisment si va fi foarte greu, chiar imposibil sa apara in Romania ceva asemanator. “B’na searaaa!” …