Utilaje necesare pentru o ferma
Deschiderea unei ferme este un gand ce isi face loc din ce in ce mai des in mintea multor romani, indiferent de profesia pe care o au. Motivatia pentru care multe persoane ajung sa-si schimbe domeniul de activitate cu zootehnia este aceea ca alimentele de pe piata nu mai prezinta incredere din punct de vedere al calitatii, dar si al faptului ca este un domeniu rentabil din care se pot scoate bani frumosi.
Insa, ca in orice alta activitate fara multa munca si investitii bine gandite, este foarte greu sa atingi succesul. Intr-o ferma, indiferent de specialitate (cresterea legumelor sau a cerealelor, pastravarie, ferma de vaci, ferma de porci, ferma de pui, ferma pomicola etc) ai nevoie de utilaje agricole care sa-ti usureze munca si sa-ti asigure profit mai rapid.
Daca iti doresti sa intri in categoria micilor fermieri cultivatori de cereale si considerand ca detii deja o suprafata de cel putin cateva hectare de pamant arabil, iata in linii mari un minimum de dotare tehnica necesara pentru deschiderea unei ferme.
Tractor
Un proaspat fermier va trebui sa aiba in ograda sa cel putin un tractor. Primul aspect pe care trebuie sa-l iei in considerare cand alegi tractorul este fiabilitatea. Daca alegi un tractor second hand tine cont de usurinta cu care vei gasi piesele de schimb. In linii mari, pretul unui tractor nou cu 65-100 CP variaza intre 20 si 30 de mii de euro, in timp ce pentru un model second hand poti plati chiar si 3000 de euro. Daca vrei sa cumperi un tractor nou sau un tractor second hand gasesti pe mercador.ro anunturi cu poze si informatii complete despre produsele scoase la vanzare.
Remorca
Este de la sine inteleasa utilitatea unei remorci intr-o ferma si nu mai are rost sa mentionam de ce este necesar sa detii un astfel de utilaj. Ce trebuie insa sa stii este faptul ca exista mai multe tipuri de remorci: remorca basculabila cu una sau mai multe axe, remorci liftante cu basculare, remorca cu golire prin impingere, remorci tip raspanditor de ingrasamant natural, remorci pentru transport baloti etc. Daca scopul fermei tale este producerea de cereale atunci ai nevoie fara indoiala de o remorca special conceputa pentru acest tip de transport, cu suspensii si cu banda transportatoare pentru cereale. O astfel de remorca este perfect adaptata transportului si descarcarii produselor agricole de tip vrac.
Semanatoare
Fara o semanatoare este imposibil sa incepi productia de cereale. Pozitionat in spatele tractorului, acest utilaj agricol este destinat semanatului in randuri a semintelor plantelor de cultura ( porumb, grau, orz, secara etc). Tipurile de semanatori difera in functie de culturile de plante: semanatori pentru cereale paioase (grau, orz si ovaz, ierburilor si culturilor furajere), semanatori pentru plante prasitoare (porumb, sfecla, floarea-soarelui si soia) sau semanatori combinate pentru semanat si fertilizat pentru terenuri nearate. De exemplu, pe mercador.ro, pretul unei semanatoare second hand pentru paioase, cu o lungime de 3 m, adusa din Germania, este de 1800 de euro, negociabil.
Plug
Achizitionarea unui plug de calitate este importanta pentru obtinerea unor recolte bogate. In urma ararii pamantului cu un plug bun asiguri o structura calitativa a solului, infundarea si distribuirea eficienta a resturilor vegetale. Cu scopul de a imbunatati procesul de arat al pamantului, plugul simplu a fost „detronat” de plugul reversibil, care presupune rotirea acestuia la 180 grade, in zona de intoarcere, pentru inceperea unei brazde noi, fara a mai fi nevoie de o deplasare circulara a tractorului. Un plug nou cu 3 sau 4 trupite costa in jur de 7000 de euro, dar daca optezi pentru un plug reversibil second hand poti plati chiar si 1500 de euro, pe mercador.ro.
Grapa / Disc
Discuirea pamantului este un procedeu de lucrare a pamantului ce se face in primavara. Dupa aratura din toamna, pamantul care ingheata peste iarna are nevoie de o dizlocare a bulgarilor foarte mari si implicit de o maruntire a acestora. Dupa acest proces de afanare si nivelare a solului, pamantul este pregatit pentru a pune rasadurile noii recolte. Un disc nou de 3-4 metri costa in jur de 4000 -5000 de euro, iar un disc second hand poate ajunge la 1000 de euro, in functie de starea de uzura.
Masina de erbicidat
O masina de erbicidat are ca scop stropirea culturilor de camp cu erbicide lichide, pentru a combate buruienile. Acest proces determina cresterea productiei agricole si obtinerea unor produse de calitate superioara. Daca pentru ferma ta iti doresti un astfel de echipament agricol trebuie sa scoti din buzunar 5000 de euro pentru o masina de erbicidat noua, insa daca nu dispui de un buget atat de mare, poti apela la varianta second hand unde vei avea nevoie de aproximativ 1000 de euro. Preturile difera in general in functie de capacitatea rezervorului si de puterea pompei.
Peste 6000 de anunturi cu utilaje agricole si industriale si alte anunturi cu cereale, plante, pomi, animale domestic si pasari sau produse de piata si alimentatie bio, gasesti in sectiunea cu anunturiHYPERLINK „http://mercador.ro/anunturi-agricole/utilaje-agricole/” HYPERLINK „http://mercador.ro/anunturi-agricole/utilaje-agricole/”agricole, pe Mercador.ro.