Usile antifoc se numara printre putinele metode prin care se poate realiza protectie in timpul situatiilor de urgenta reprezentate de incendii sau deflagratii. Ele impiedica atat raspandirea flacarilor, cat si a fumului sau a gazelor toxice care sunt emanate in timpul arderilor.
Indiferent de tipul de spatiu in care este amplasata, o usa antifoc isi indeplineste sarcinile cu brio. Astfel, ea este potrivita pentru scoli, sali de spectacole, centre comerciale, arhive, cladiri de birouri, hale, spatii de depozitare si multe zone asemanatoare lor.
Aceste usi antifoc sunt un bun izolator impotriva flacarilor, a fumului si a gazelor nocive. Materialele din care sunt confectionate sunt foarte rezistente si au un grad de protectie ridicat. De obicei, otelul este cel mai utilizat, insa se pot gasi si usi antifoc din aluminiu.
Usile antifoc pot fi batante, culisante sau sectionale, pot avea unul sau doua canate, insa, indiferent de aceste caracteristici, toate ofera protectie in situatii de urgenta. Impiedica dispersarea flacarilor si a fumului si ofera o cale de evacuare sigura pentru toti cei aflati in interiorul cladirilor in timpul inceperii arderii.
In interiorul usilor poate fi introdus un material imbibat intr-un gel cu proprietati termice. La temperaturi ridicate, gelul se transforma in apa si pastreaza o temperatura cat mai buna a foilor usii pentru o gestionare cat mai buna a ei in timpul incendiilor.
Timpul de rezistenta al acestor usi antifoc este diferit in functie de proprietatile fiecareia, cel mai mic timp fiind 30 de minute, iar cel mai mare 120 de minute.
Usile pentru impiedicarea extinderii incendiilor sunt recomandate in interiorul oricarei zone, ele reprezentand protectie si siguranta atat pentru persoane, cat si pentru bunuri.
Incendiile sunt unele dintre situatiile de urgenta pe care le putem evita, insa, cum nimic nu este sigur, prevenirea si protectia sunt singurele decizii pe care le putem lua pentru a micsora cat mai mult eventualele pierderi suferite in urma acestora.