Oricine poate pierde cheile ( furate, uitate pe interior in yala sau undeva in casa) sau poate avea ghinionul ca mecanismul de inchidere al usii sa se defecteze. Indiferent de situatie nu mai puteti trece de usa de la intrare. Ce puteti face?
Spargeti usa cu toporul sau chemati pompierii? Ambele variante sunt costisitoare si va permit sa intrati in casa in scurt timp, dar costurile ulterioare cu repararea sau inlocuirea usii, sunt mari sau foarte mari.
O solutie mai ieftina si eleganta este sa apelati la un lacatus mecanic care sa intervina numai asupra mecanismului de inchidere.
Daca ati ales ultima varianta, incercati intai sa prezentati corect, cat mai multe detalii utile lacatusului, avand in vedere deblocarea usii intr-un timp scurt si readucerea in parametrii normali sistemul de inchidere al usii. Formularea: „am o usa normala” si o „cheie normala”, nu ajuta la nimic. Usa fiecaruia dintre noi, este normala si cheia la fel, pentru ca sunt ale noastre! Putine usi „anormale” se gasesc pe piata! Cate autoturime vedeti pe strada (diferite marci, modele, forme) cam tot atatea tipuri, marci, modele si dimensiuni se intalnesc si in cazul sistemelor de inchidere pentru usi! Precum majoritatea autoturimelor au 4 roti, asa si majoritatea inchizatorilor pentru usi se deschid cu o cheie!
Este posibil sa aveti cheia dar aceasta nu intra in butuc, intra si nu se roteste sau intra se roteste dar mecanismul de inchidere al usii nu poate fi deblocat. Pentru inceput incercati sa identificati marca producatorului (inscriptionata pe cheie sau pe usa) sau faceti lacatusului o descriere a cheii (ex: cheia este dreapta pe laturi cu adancituri pe o parte si pe cealalta; cheie cu o singura latura zimtata; cheie lunga cu ”aripioare” la capat… ).
Daca ati introdus din greseala in yala o alta cheie decat cea care trebuie si nu mai reusiti sa o scoateti pentru a deschide usa cu cheia buna, va sfatuim sa identificati: marca producatorului, descrierea cheii bune, descrierea cheii care a fost introdusa din greseala in butuc, tipul usii (usa metalica, din lemn, PVC – termopan, Aluminiu).
Daca ati pierdut cheia, verificati daca pe butuc este inscriptionata marca sau incercati sa va amintiti tipul si marca inscriptionata pe cheie.
Orice informatie suplimentara ajuta la identificarea mecanismului montat pe usa dumneavoastra, lacatusul fiind in masura sa va comunice un cost al deblocarii numai in cazul identificarii mecanismului. Orice usa (yala) se poate debloca chiar si in lipsa oricarui detaliu referitor la tipul de mecanism, cu conditia sa aveti dreptul legal (proprietar, chirias cu contract legal si in termen) sa intrati in spatial respectiv.
Va puneti intrebarea probabil, unde gasiti un lacatus care sa va deblocheze usa?
Incercati pe cat posibil sa verificati credibilitatea informatiilor referitoare la lacatus (firma, nume, adresa, site…). Daca veti cauta pe internet un lacatus specializat in deblocari usi, nu luati in considerare site-urile cu o singura pagina si cu unica referinta doar un numar de telefon, verificati impresiile altor solicitanti de servicii si nu va orientati doar dupa criteriul pret. Riscati sa aveti surprize costisitoare si neplacute!
Dupa deblocarea usii, este posibil sa aveti nevoie de schimbarea butucului. Este recomandat sa cumparati personal un butuc (cu chei) pentru a evita suspiciunile ulterioare.
Va recomadam site-ul Roservicii, unde puteti solicita un lacatus mecanic profesionist, inregistrat la Politie si cu experienta in deblocarea usilor de orice fel.