Resurse Umane

Unde muncim in strainatate in 2012?

Pana acum cativa ani, tarile preferate de romanii care doreau sa munceasca in strainatate erau Spania si Italia.  Motivul pentru care romanii preferau aceste tari este foarte simplu. Ambele  ofereau salarii mult peste media salariilor din Romania. Pe langa acest lucru, atat Spania cat si Italia au o limba de origine latina, la fel ca si limba romana, aspect care este foarte important in cazul in care doresti sa inveti limba tarii respective.

Pe langa acestea, se mai adauga si clima calda specifica acestor  tari, care bineinteles, nu poate sa aduca decat avantaje celor care locuiesc acolo. Datorita situatiei economice globale, locurile de munca pe care aceste tari le pun acum la dispozitie  romanilor sunt aproape inexistente. Incepand din 2009 si pana in prezent, situatia Romanilor care munceau in aceste 2 tari s-a inrautatit dramatic, conform unei analize facute de portalul de locuri de munca www.infomunca.ro . In aceste conditii foarte multi dintre romanii care mai demult munceau acolo, au fost nevoiti sa se reorienteze  spre alte tari sau sa vina inapoi in Romania.

In tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, inca se mai cauta personal din Romania insa conditiile sunt foarte dure. Se cauta in general doar persoane care stapanesc  foarte bine o limba straina si care au cel putin cativa ani experienta in pozitia pentru care aplica. La mare cautare sunt doctorii, asistentii medicali, infirmierii si personalul in domeniul turistic.

In ciuda situatiei economice din Grecia, aici inca se cauta personal in domeniul tursitic insa salariile au scazut mult in ultimii ani.  Cipru este o alta tara care cauta in continuare personal din Romania. Situatia Ciprului este una speciala deoarece aceasta tara este vizitata anual de milioane de turisti, majoritatea dintre ei englezi, iar populatia Ciprului este de aproximativ 700000 (sapte sute de mii) de locuitori. Diferenta dintre numarul mare de turisti care viziteaza Cipru  si numarul mic al populatiei este motivul pentru care in aceasta tara a fost si va fi si pe viitor nevoie de personal din strainatate. Populatia locala pur si simplu nu face fata fluxului de turisti care viziteaza Cipru in fiecare an. Desi in Cipru cererea de forta de munca este destul de mare inca, salariile nu sunt foarte atractive pentru cetatenii romani. Cu toate acestea multi romani pleaca la munca in Cipru , in lipsa altor oferte de munca mai avantjoase.

Odata cu scaderea salariilor din Romania si cu conditiile din ce in ce mai dure impuse de angajatorii tarilor din UE , ofertele de munca din tarile arabe precum Arabia Saudita, Dubai, Qatar, Kuwait, Bahrain, Afganistan au devenit destul de cautate.  Tarile  arabe au in general o economie bazata pe turism si pe extractia de petrol si gaze naturale. Din aceasta cauza, cererea de forta de munca a acestor  tari este axata pe cele 2 domenii. Salariile variaza foarte mult in functie de experienta si pozitia obtinuta. Datorita, in principal, zacamintelor naturale de petrol existente pe teritoriul acestor tari, economiile unora dintre acestea au inceput sa rivalizeze cu economiile tarilor dezvoltate din UE. Mai mult decat atat, spre deosebire de angajatorii din Cipru, Grecia sau alte tari europene, angajatorii din tarile arabe, suporta in cele mai multe cazuri toate cheltuielile  necesare angajarii, inclusiv  transportul dus- intors. Toate aceste avantaje, vor avea foarte curand ca si consecinta,  o reorientare a romanilor inspre tarile arbe.

Related posts
Resurse Umane

Ce să faci când nu te mai simți motivat la locul de muncă

Resurse Umane

Team building outdoor perspective inovative

Resurse Umane

Ce locatii de team building ofera Romania

Resurse Umane

Asumarea punctelor de decizie intr-un team building

Sign up for our Newsletter and
stay informed