Restaurantele pot fi de tot felul: de la restaurante cu doar 3- 4 mese care ofera mic dejun, pranz si cina fortei de munca dintr-o zona industriala si care nu au pretentii in ceea ce priveste decorul dar ofera un meniu care sa le aminteasca muncitorilor de masa calda gatita acasa, pana la restaurantele de standarde impresionante care sunt premiate cu stele Michelin pentru ca fac din bucataria si servicul lor o arta. Restaurantele se pot imparti, in functie de tinuta pe care trebuie sa o ai la intrare, in semi-casual (ocazional), semi-formal si cele cu tinuta formala.
In perceptia moderna, un restaurant este o locatia in care un client este invitat sa isi aleaga dintr-un meniu predefinit unul sau mai multe feluri de mancare si bautura, care ii sunt servite de un chelner. In restaurantele formale, gazda care se preocupa de experienta culinara si serviciul acordat clientilor se numeste maître d’hôtel . Atat acesta din urma cat si chelnerul poarta o uniforma specifica.
Restaurantele mai pot fi impartite si dupa maniera in care este servita si consumata mancarea. Astfel, a la russe este un sistem dupa care toate felurile de mancare comandate sunt servite pe masa in acelasi moment si este la latitudinea clientului in care ordine consuma felurile de mancare. Nu doar in Rusia, dupa cum spune numele, se intalneste acest sistem , ci si in Spania, unde felurile de mancare (tapas) sunt aduse la masa in recipiente de marimea palmei din teracota, iar restaurantele de acest gen se numesc tapas-bar.
A la carte (sau stilul frantuzesc) este sistemul prin care chelnarul preia comanda pentru aperitiv si felul principal, apoi le aduce pe rand la masa clientului. Numai dupa ce felul principal a fost terminat, chelnerul aduce inapoi meniul pentru a fi comandate desertul si cafeaua, ceaiul, ciocolatelele sau bauturile spirtoase care incheie experienta culinara.
Alte restaurante sunt specializate fie numai in mancare vegetariana, fie numai in produse marine, fie pe un meniu culinar traditional/ etnic.