De ce ar trebui să faceți cumpărături online?
Când alegeți să achiziționați ceva de pe internet, luați această decizie dintr-un motiv destul de întemeiat. Altfel, ce rost ar mai avea să vă bateți capul cu asta? Ați putea, la fel de bine, să vă duceți la magazinul din colț și să luați de acolo ceea ce aveți nevoie, nu? Oricum, sunt atât de multe supermarketuri și magazine de cartier, încât dați de ele la fiecare pas.
Dar, întorcându-ne la mediul online, care ar fi principalul motiv pentru care ați vrea să cumpărați anumite produse de pe internet? Probabil vă place să vă informați și să comparați prețurile și caracteristicile acestora pe diverse siteuri de profil. Apoi, când ați găsit ceea ce căutați, puteți primi bunurile comandate acasă, rapid și, uneori, mai ieftin. Cu doar câteva clickuri, ați rezolvat problema!
Este extrem de ușor, în zilele noastre, să facem cumpărături online. Cu ani în urmă, prin comparație, dacă doream să achiziționăm mai multe produse, trebuia să mergem personal la un magazin, supermarket sau hypermarket și să le ridicăm de acolo. Astfel, eram forțați să stăm la cozi interminabile, să ne enervăm sau să ne facem griji dacă vom găsi sau nu un loc de parcare unde să lăsăm mașina cât timp suntem la cumpărături.
Acum, însă, internetul este „mall-ul” nostru universal. De aici se pot achiziționa foarte multe produse: de lux, mobilier, încălțăminte, îmbrăcăminte, echipament sportiv, bijuterii, jucării pentru copii, alimente și multe altele. Nu cred că există ceva ce nu ar putea fi cumpărat online (legal, evident).
Te simți în siguranță când cumperi de pe internet?
A face cumpărături pe internet este, cu siguranță, o experiență interesantă. După cum spuneam deja, este simplu, ușor, rapid și, uneori, mai ieftin. Deci, avantaje există. În același timp, însă, trebuie să fiți atenți și la anumite lucruri, pentru a nu avea parte de experiențe neplăcute. Când cumpărați produse online, trebuie să vă asigurați că magazinul virtual de unde le luați este sigur.
Primul indiciu în acest caz este prezența literei „S” în adresa acestuia, în prima partea a ei (HTTPS). Aceasta arată că se pot face tranzacții în siguranță, conexiunea fiind una securizată. Astfel, datele care sunt transmise de la cumpărător la magazin sunt criptate și nu pot fi furate ușor. Apoi, un alt lucru pe care îl puteți face pentru a vă asigura că magazinul este unul reputabil, este să vizitați câteva portaluri de ratinguri magazine online și să citiți părerile altor cumpărători despre el.
Ce spun aceștia? Au avut o experiență plăcută făcând cumpărături acolo? Produsele sunt de calitate? Livrarea se face rapid? Alte aspecte la care trebuie să fiți atenți mai sunt și:
– prezența unui serviciu clienți care să vă ofere sfaturi/ajutor în cazul în care întâmpinați probleme cu plasarea comenzii;
– prezența unei pagini de contact pe site, care să conțină o adresă de email și un număr de telefon la care să puteți suna dacă aveți nelămuriri;
– menționarea modalităților de transport a mărfii (curier, poștă etc.). Se fac expedieri și în afara țării? Ce costuri implică?;
– modalități de plată: plata ramburs, plata prin virament bancar, plata cu cardul de debit/credit etc.