Sfecla rosie este una din legume care se poate gasi usor in special in anotimpul toamna- iarna, datorita multimii de benficii de care aceasta dispune. Aceasta leguma este benefica pentru sanatatea omului. Sfecla rosie contine surse bogate de vitamine (A, B, C), acid folic, potasiu, cupru, mangan, fier, fosfor, iod, zinc, triptofan si fibre alimentare.
Majoritatea nutrientilor dar si a vitaminelor aflate in compozitia sfeclei rosii, acestea ajuta la detoxifierea si protectia ficatului, regland tensiunea arteriala avand un rol important in protectia cardiaca. Indiferent de cum este gatita sfecla, aceasta isi mentine toate calitatile, doar daca este consumata la un interval de doua ore dupa ce aceasta a fost gatita. In mod normal, daca se va consuma sfecla rosie, aceasta va avea efectul imbunatatirii sistemului imunitar, marind astfel procesul de oxigenare cat si respiratia celulelor stimulate prin reinoirea globulelor rosii.
Datorita continutului bogat, sfecla rosie ajuta la stabilirea PH-ului, fiind responsabil de mentinerea imunitatii organismului. Sfecla este foarte buna in prevenirea cancerului, a arterei reumatoide, a bolilor de ficat, a bolilor de piele, a problemelor de circulatie, a bolilor de inima. Pentru a tine cancerul la distanta, este recomandat sa consumati zilnic, o cantitate de aproximativ 250 de grame de sfecla cruda data pe razatoare, sau 300 ml de suc. Daca aveti teama de a nu va ingrasa, sfecla rosie nu prezinta un pericol pentru silueta dumneavoastra.
Desi contine putine calorii, dar este si dulce, sfecla nu este recomandata persoanelor care sufera de diabet, deoarece zaharul pe care il contine sfecla este absorbit foarte repede de organism. Sfecla rosie mai este folosita si in tratarea altor boli sau probleme de sanatate cum ar fi: amigdalita, alcoolismul, anemia, bronsita, constipatia, varicele, hipertensiunea arteriala, hemoroizii, menopauza, pietrele in colecist, guturaiul, paradontoza, gastrita, hepatita cronica. Din sfecla se poate obtine sucul de sfecla rosie.
Daca se consuma 300 ml de suc de sfecla rosie, iar urina dumneavoastra a obtinut culoarea sfeclei rosii, atunci se pune un semn de intrebare ca exista disfunctii ale organismului. Daca culoarea urinei este una normala, atunci fara indoiala, aveti un organism foarte sanatos. Daca este consumat in exces sucul de sfecla rosie, acesta poate avea si efecte negative. S-a dovedit de catre cercetatori, ca sfecla rosie are capacitatea de a reduce presiunea arteriala la fel ca medicamentele.
Sfecla nu contine nici urma de grasimi, fiind bogata in fier( care combate anemia si oboseala) , cupru si continuand cu o varietate de vitamine si nutrienti benefici organismului. In ziua de azi, sfecla este utilizata pentru prevenirea cancerului la stomac. Oamenii de stiinta au demonstrat ca sucul de sfecla rocie poate retine mutatiile celulelor, fiind un efect secundar al compusilor cancerigeni din carnea procesata si chiar din conservanti.
Acestia au mai demonstrat ca sfecla rosie are puterea de a controla starea de spirit, multumita betainei continute, despre care se stie ca relaxeaza mintea si amelioreaza depresia. Sfecla rosie mai previne si intoxicatiile lente ale organismului. Toxinele din aer, alimentatie, din apa, din diferite ambalaje sau detergenturi, toate acestea se acumuleaza in organism, producand afectiuni, de la alergie la reumatism si de la scaderea imunitatii la Alzheimer. Din sfecla rosie se pot prepara foarte multe feluri de mancare. Va recomandam sa incercati reteta de salata de sfecla rosie de pe site-ul culinar FoodArt.ro