Marea „fosta” pasiune … cititul
Dorim sa analizam in acest articol situatia acelora dintre noi care sunt pasionati de cultura, in speta de a citi. Practic, cititul reprezinta pentru multi dintre noi o reala pasiune, un hobby de care „profitam” de obicei in timpul liber. Insa, se pare ca odata cu trecerea timpului cititul nu mai este un hobby pentru majoritatea dintre noi, tot mai putini oameni nemaifiind interesati sa practice cititul in timpul liber. In ziua de astazi, trebuie sa recunoastem faptul ca sunt din ce in ce mai putine persoane pasionate de arta cititului in timpul liber. In urma cu aproximativ 30-40 de ani cititul reprezenta una dintre pasiunile primordiale pentru multi dintre noi, insa acum, in zilele noastre, acesta a devenit poate una dintre ultimele pasiuni sau una din pasiunile care nu isi mai gaseste loc in topul preferintelor noastre.
Tehnologia nu iarta, schimba totul, chiar si cartile
Evolutia tehnologica are un important rol in „desfiintarea” pasiunii de a citi, tehnologia fiind cea care a rapus efectiv dorintele oamenilor de a lectura, indiferent ca aceasta ar reprezenta lecturarea unei carti beletristice sau a uneia de specialitate. In ziua de astazi, oamenii renunta pas cu pas la citit, cartile fiind din ce in ce mai slab vandute. Am spus faptul ca evolutia tehnologica a dus la desfiintarea pasiunii de a citi, iar acum vom elabora pe larg, mai mult chiar, vom sustine afirmatia facuta in incipitul acesteia: era tehnologica, era calculatoarelor personale, a laptopurilor portabile sau mai nou, a ebook-urilor sau a telefoanelor inteligente este o era in care hartia devine neimportanta. Totul se transpune in ziua de astazi pe sticla, in spatele unei componente electronice de mare precizie, componenta care asigura transmiterea extraordinar de rapida si facila a informatiei catre fiecare utilizator in parte.
Astfel, cu un minim efort, cu 2-3 click-uri sau touch-uri ale ecranului, orice informatie, orice carte poate fi accesata si citita de catre orice persoana, din intreaga lume. Acum, majoritatea dispozitivelor mobile au conexiuni de mare performanta la Internet, utilizatorii avand acces imediat la orice data de interes personal sau public. Cu ajutorul unui ebook reader, un utilizator poate incarca o carte beletristica spre exemplu, insa intr-un format electronic, dupa ce plateste licenta acesteia catre autori, de obicei aceasta fiind in formatul .pdf, in urma incarcarii si a acessului asupra unui asemenea dispozitiv, utilizatorul putand sa citeasca respectiva carte precum ar face-o atunci cand ar avea-o in propria mana, insa nu pe hartie, ci in format electronic.
Totul a avansat in jurul nostru, Internetul ducandu-ne practic intr-o alta lume, intr-o alta era, o lume si o era in care putem accesa informatia de unde dorim, oricand dorim. De asemenea mijloacele de telecomunicatii devin tot mai performante, mai ales cele bazate pe Internet, cum ar fi clientii de Yahoo Messenger sau de Skype, doua dintre cele mai recunoscute software-uri de acest tip din lume. Un utilizator poate seta chiar si o anumita stare cu ajutorul acestor clienti de chat online, acestea numindu-se „statusuri”. Respectivele statusuri pot fi de mai multe feluri, fiecare din ele incercand sa sintetizeze starea pe care un anumit user o are la un moment dat. Spre exemplu, daca user-ul este trist, atunci isi poate alege de pe un asemenea site statusuri triste sau daca este indragostit, statusuri de dragoste. Click pentru statusuri haioase pentru clientul dvs. de Y!M.