Agricultura

Samanta de floarea soarelui si tratamentele in vegetatie

Tehnologia de cultivare a florii soarelui este o activitate foarte complexa si are nevoie de o atentie sporita deoarece neefectuarea unei etape importante din procesul de cultivare duce la piederi de recolta atat cantitativ cat si calitativ.

Dupa cum bine stim, alegerea materialului seminincer si tratamentele aplicate la samanta si in vegetatie duc la obtinerea unei culturi lipsita de buruieni si daunatori.

Samanta de floarea soarelui destinata semanatului trebuie sa fie din anul precedent, sa fie certificata F1(in cazul hibrizilor), sa apartina unor categorii biologice superioare (in cazul soiurilor) si sa indeplineasca conditiile de calitate prevazute de standardele STAS in vigoare.

Samanta folosita la semanat trebuie sa fie fara sparturi si fisuri, cat mai uniforma si cu masa a 1000 de boabe (MMB) cat mai mare, dar nu mai mica de 50 – 80 g, conditii ce asigura o buna germinatie in camp si o buna putere de strabatere, ceea ce conduce la un rasarit uniform si rapid.

Tratarea semintelor de floarea soarelui inainte de semanat contra bolilor si daunatorilor este obligatorie.

Aceasta actiune se face preventiv pentru combaterea principalelor bolilor produse de un complex de agenti patogeni cum ar fi:

– Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb),

– Plasmophara helianthi (mana florii-soarelui),

– Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu).

In timpul vegetatie o actiune de ingrijire a culturii o reprezinta combaterea  daunatorilor si bolilor care apar ca urmare a nerespactarii tratamentului la samanta sau a unor infestari masive.

Daunatori floarea soarelui: ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), viermii sarma (Agriotes spp), afidele, gargarita, gandacul pamantiu si alti gandaci defrunze.

Daca situatia o impune, pentru combaterea viermilor sarma se vor face tratamente la sol cu Sinolintox 10G – 20 kg/ha, Marshal 1,5 D – 10 – 15 kg/ha aplicate pe rand, odata cu semanatul, respectiv Actara 25 WG – 0,1 kg/ha, Marshal 25 EC – 2 l/ha, aplicate dupa rasarirea florii-soarelui, pentru combaterea ratisoarei si afidelor.

In cultura de floarea-soarelui buruienile cauzeaza pagube mari, iar pierderile de productie ajung pana la 60-80%.

Floarea-soarelui are un ritm mai lent de crestere a tulpinii pana in faza de aparitie a butonului floral, timp de frunze 3 – 5 saptamani de la rasarire, in aceasta perioada existand pericolul imburuienarii culturii. Dupa aceasta perioada, pericolul de imburuienare dispare ca urmare a faptului ca plantele acopera foarte bine solul, impiedicand rasarirea buruienilor.

Aceste buruieni consuma mari cantitati de apa, diminueaza spatiile de nutritie si cantitatea de substante nutritive si favorizeaza inmultirea si transmiterea bolilor si a parazitilor comuni florii-soarelui.

Buruieni din cultura de floarea soarelui: Echinochloa, Setaria, Digitaria, Sorghum halepense din samanta Amaranthus, Chenopodium, Hibiscus, Portulaca, Xanthium, Abutilon, Sinapis, Raphanus, Solanum, Sinapis, Raphanus, Brassica.

Din aceasta cauza trebuie luat in calcul combaterea integrata a buruienilor, care se realizeaza prin respectarea rotatiei culturilor, a calitatii (uniformitate si incorporarea resturilor vegetale) si epocii de executare a araturilor, a respectarii perioadei si desimii de semanat, prin prasile mecanice si prin aplicarea erbicidelor.

Erbicidele se pot aplica pe toata suprafata – concomitent cu lucrarile de pregatire a patului germinativ, in benzi – concomitent cu semanatul – sau in benzi in timpul vegetatiei. Alegerea erbicidelor si a asociatiilor de erbicide depinde de la caz la caz, de buruienile prezente in terenul in care se cultiva floarea-soarelui.

Erbicide floarea soarelui: Pulsar 40, Dual Gold, Stomp (4,0-5,0 l/ha), Racer (2,0-3,0 l/ha), Raft 400, Goal, Leopard, Pantera, Select Super , Targa Super 5 EC.

 

Related posts
AfaceriAgricultura

Afla tot ce trebuie sa stii despre Agil erbicid

AfaceriAgricultura

Cauti o folie de mulcire? Cumpara cel mai rezistent produs, pentru culturi sanatoase

AfaceriAgricultura

Investeste in plasa de umbrire perfecta pentru acoperirea solarului tau

AfaceriAgriculturaAntreprenoriatIndustrie

Adrian Oros: „O parte din piete au fost inchise, si de aceea am facut apel inca de la inceputul crizei catre administratiile publice locale sa lase pietele deschise”

Sign up for our Newsletter and
stay informed