Boli

Rolul vinovatiei in depresie

Cercetatorii au demonstrat ca in creierele persoanelor cu depresie apar raspunsuri diferite la sentimentele de vinovatie, chiar si dupa ce simptomele sunt reduse.

Se pare ca tomografiile persoanelor cu istoric de depresie difera semnificativ in regiunile asociate cu sentimentele de vinovatie si cu cunoasterea comportamentelor acceptate social, in comparatie cu indivizii care nu sufera niciodata de depresie.

Studiul ofera primele dovezi in privinta mecanismelor cerebrale care explica observatiile lui Freud cum ca sentimentele de vina excesiva si autoblamare sunt elementele cheie in intelegerea depresiei. Pentru prima data au fost identificate aceste regiuni ale creierului care interactioneaza cu cunoasterea detaliata a comportamentului social adecvat, la pacientii depresivi.

Studiul a folosit tomograful pentru a compara un grup de persoane care, dupa ce au fost diagnosticate cu depresie majora, erau in remisie de mai mult de 1 an, cu un grup de persoane care nu avusesera niciodata depresie. Ambelor grupuri li s-a cerut sa isi imagineze ca se comporta urat, de exemplu ca sunt artagosi sau aroganti cu prietenii lor, dupa care au raportat ce au simtit. Tomograful a aratat ca persoanele cu istoric de depresie nu au facut conexiuni intre regiunile din creier care se ocupa de sentimentele de vinovatie cu cele care se ocupa cu cunoasterea comportamentului social adecvat la fel cum o fac cei din grupul celor care nu fusesera niciodata deprimati. Aceasta lipsa de conexiune apare doar cand persoanele predispuse la depresie se simt vinovate sau se autoblameaza, si nu cand se simt furioase sau ii invinovatesc pe ceilalti. Acest lucru ar putea arata o lipsa de accesare a detaliilor in legatura cu ce anume este neadecvat la comportamentul lor cand se simt vinovati, avand ca si consecinta generalizarea sentimentelor de vinovatie la situatii in care nu sunt responsabili, astfel ajungand sa se simta vinovati pentru orice.

Cercetarea este deosebit de importanta pentru ca arata de ce anumite persoane reactioneaza la stres cu depresie si nu cu agresiune, nu se enerveaza, in plus arata exact care sunt domeniile cognitive si comportamentale care trebuie implicate in psihoterapia depresiei.

 

Vrei sa citesti alte articole? Click aici.

Related posts
Boli

Informatii generale despre hemoroizi si cum sa ii tratam

Boli

De ce nu dormim bine? Insomnia.

Boli

Ce este cataracta?

Boli

Ce nu stiai despre miopie

Sign up for our Newsletter and
stay informed