Grecia este una dintre cele mai vizitate tari europene, in special pentru litoralul superb, multimea de insule spectaculoase si temperaturile ridicate prezente pe timpul verii si nu numai. Grecia este o tara cu o vechime impresionanta si in ciuda faptului ca de-a lungul istoriei, teritoriile grecesti au fost ocupate de mai multe popoare, cultura si traditiile elenilor au ramas neschimbate. Grecii au foarte multe obiceiuri vechi la care pot participa si turistii, in diferite zone ale tarii.
Dansurile grecesti sunt celebre in toata lumea, acestea reprezinta si astazi o traditie respectata. Atunci cand fetele danseaza zeibekiko sau hasapiko, grecii incep sa arunce farfurii si pahare, in semn de respect pentru frumoasele domnisoare.
Seara greceasca este si ea renumita. La seara greceasca, in schimbul unei anumite sume nu foarte mare de bani, puteti sta la masa alaturi de familie sau prieteni si puteti savura mancaruri si bauturi grecesti atat cat puteti duce. Deasemenea, la seara greceasca exista in permanenta o formatie care va canta muzica greceasca si formatii de dansatori, pe care ii puteti privi, chiar puteti invata si dansa alaturi de ei diferite dansuri cu specific grecesc. In Grecia, seara greceasca difera in functie de regiunea tarii. Spre exemplu, in insule, seara greceasca este diferita fata de cea de pe continent.
Grecii pun mare accent si pe retetele culinare traditionale. Retetele grecesti sunt renumite in intreaga lume, deasemenea. Unele dintre cele mai cunoscute mancaruri grecesti sunt: sosul tzatziki, salata greceasca, ghigantes.
Tzatziki este o reteta greceasca ce imbina smantana sau iaurt, usturoi, castraveti proaspeti, marar, sare si piper. Acest sos se serveste in general, cu fripturi.
Pentru salata greceasca avem nevoie de urmatoarele ingrediente: rosii, castravete, ceapa rosie, ulei de masline, oregano, branza, masline si sare. Rosiile si castravetii se taie cubulete, iar ceapa trebuie taiata in felii subtiri.
Pentru ghigantes avem nevoie de: rosii coapte, fasole, ceapa, morcov, patrunjel, carnaciori, ulei de masline, sare si piper. Se va baga fasolea in oala cu presiune pentru un timp de aproximativ 30 de minute. Rosiile si ceapa se taie cubulete, se adauga patrunjel si se amesteca. Morcovul si carnaciorii se taie felii. Se adauga intr-o tava fasolea, peste care se va turna sosul de rosii, morcovul si carnaciorii, adaugand sare si piper. Se va introduce tava in cuptor pentru aproximativ o ora.
Retetele grecesti ocupa un loc important in viata grecilor si datorita faptului ca elenii respecta foarte mult traditiile. Grecii petrec foarte mult timp la masa, depanand amintiri si discutand diferite subiecte.