Datorita consumului si a cresterii in achizitii, domeniul de reciclare este in continua dezvoltare, astazi fiind valabile un numar din ce in ce mai mare de metode pentru reciclarea electronica. Pentru ca in ultimii ani pretul imprimantelor a scazut considerabil, aceste aparaturi au devenit mult mai afortabile pentru multi dintre noi. Astazi putem achizitiona o imprimanta si chiar multifunctionale la preturi cuprinse intre 200 si 300 de lei, iar datorita acestor preturi competitive, in momentul cand intampinam probleme cu un anumit produs, cea mai eficienta varianta este aceea de a cumpara un nou produs. Nu in ultimul rand datorita preturilor inca crescute a cartuselor sau a tonerelor, achizitionarea unui produs nou reprezinta optiunea cea mai la indemana, in detrimentul achizitionarii unui cartus sau toner.
Reciclarea imprimantelor este o problema in special pentru tarile in curs de dezvoltare, unde nu exista inca suficiente solutii eficiente pentru reciclarea acestor echipamente de ordin electronic. Aceste produse sunt trimise uneori in tarile in curs de dezvoltare cu scopul de donatii, iar aceste tari in lipsa unor sisteme eficiente sunt afectate din punct de vedere al mediului inconjurator, al sanatatii si al sigurantei.
Metode de reciclare pentru imprimantele non-functionabile
Multe companii specializate in acest domeniu si-au dezvoltat programe individuale in acest scop, astfel brandulurile cunoscute, precum gama de imprimante Ricoh, dispun de centre de colectare ce aduc un profit substantial respectivilor producatori. Aceste informatii sunt disponibile de cele mai multe ori pe site-ul companiilor sau in cadrul operatorilor telefonici. Daca optati pentru reprezentati locali, este necesara o informare mai amanuntita, spre de exemplu in Bucuresti exista Asociatia Romana pentru Reciclare ( ROREC ) care se ocupa de administrarea acestor deseuri. Unele dintre aceste servicii sunt fie gratuite, initiate de stat sau de catre ONG-uri, fie percep o taxa de reciclare. Statul Roman, prin secretari de stat, au initiat spre exemplu in Cora Pantelimon, Bucuresti, un centru de reciclare al electricelor care ofera un voucher de cumparaturi de o anumita suma, in functie de greutatea produsului reciclat.
Este important de stiut ca cetatenii sunt responsabili pentru gunoiul produs iar indiferent de modul de abordare, noi platim pentru deseurile pe care le producem, dar pentru protejarea mediului inconjurator si al sanatatii copiilor nostri, este recomandat sa reciclam corespunzator aceste produse si sa nu le aruncam pur si simplu la groapa de gunoi.
Metode de reciclare pentru imprimantele functionabile
Daca imprimanta dvs. inca functioneaza, recomandarea noastra este sa o donati. Chiar daca faceti o imbunatatire biroului dvs. cu un nou echipament sau pur si simplu nu mai utilizati aparatura, nu o aruncati. Aceste tehnologii pot fi de folos si altor persoane precum scoli, organizatii, centre de educare s.a.m.d. Puteti contacta primaria locala pentru informatii legate de Organizatii Non-Profit sau Asociatii. Nu in ultimul rand mai puteti apela la centre de invatamant sau biserici, aceste institutii dispun de resursele necesare pentru a gestiona echipamentele catre o reutilizare.
Totusi daca doriti obtinerea unei sume de bani pentru imprimanta dvs., aceste produse pot fi vandute cu ajutorul diferitelor anunturi atat in mediul online cat si prin metode clasice.
Reciclarea cartuselor de imprimante
Multi furnizori de servicii din acest domeniu ofera servicii gratuite sau platesc pentru reciclarea cartuselor. Spre exemplu marii producatori precum HP, Ricoh, Lexmark si multi altii, ofera reduceri in achizitionarea altor produse noi, prin aducerea cartuselor in centrele lor, altii chiar ofera sume de bani ( bineinteles nesemnificative ), altii ofera servicii gratuite precum reincarcari de cartuse, intretinere sau reparatii. Aceleasi procese pot fi aplicate si pentru imprimante, care sunt analizate, redistribuite, reconditionate si vandute cu emblema de imprimante second hand. Aceste produse sunt preferate de companiile care au nevoie de productie masiva si necesita o vasta gama de imprimante in sediul firmei, preferand sa achizitioneze produse second hand in detrimentul celor noi, mult mai scumpe.
Majoritatea oraselor din tara noastra, in special cele mari detin centre de colectare, unele necesita sa le depozitati dvs. altele sunt dispuse sa le preia din cadrul locuintei dvs. sau sa plateasca transportul acestora.