Literatura anglo-americana exprima puterea termica a aparatelor de aer conditionat in, atentie, „BTU/H” (British Thermal Unit per Hour) unitate care, cifric, este mai mare decat 1 kW de 3412 ori. Este dreptul lor deoarece ei aplica, inca temporar, sistemul lor de unitati de masura (numit Inch-Pound).
La noi, unde in mintea oamenilor s-a format, inca din scoala, sistemul de comparare a valorilor diferitelor marimi tehnice, prin exprimarea lor in Sistemul International, nu vedem de ce am folosi in acest domeniu „BTU/H” (British Thermal Unit per Hour) .
Ba vedem, dar nu ne vine sa credem! Vorba ceea: una e sa-ti spuna cineva ca iti vinde un aparat de 2,05 kW si alta e sa-ti spuna ca aparatul are 7 000 Bi-Ti-iU (sic!). Pare mai mult, nu? Mai ales pentru comparator parka este mai avantajos!
Formal, in spatele lui „BTU/H” se ascunde atat pericolul subdimensionarii, cat si al pseudo-ieftinatatii.
Daca se efectueaza un calcul computerizat in care se determinat necesarul de frig (vara) pentru o incapere de bloc, avem mai multe situatii.
Aceasta camera (de cca. 20 m², cu un perete exterior standard, cu o fereastra dubla de 3 m², cu jaluzele interioare etc.) devenita birou de firma (in care se afla doi lucratori, doua calculatoare, o imprimanta, un telefon-fax etc.), este amplasata la un etaj curent, si are 4 posibile orientari ale peretelui exterior: Nord, Est, Sud si Vest. Diferenta intre cea mai mica (la Nord) si cea mai mare valoare (la Vest), a necesarului de frig este, practic, de la simplu la dublu.
Daca aceeasi incapere de 20 m² ar fi camera de colt, la ultimul nivel al blocului (avand doi pereti, doua ferestre si tavanul, toate spre exterior), diferenta intre cea mai mica (camera cu o fereastra, etaj curent, la Nord) si cea mai mare valoare (camera de colt, cu doi pereti si doua ferestre, la ultimul etaj, la Sud) ar creste de la simplu la de 2,6 ori mai mare.
Rezulta ca, a determina puterea frigorifica necesara unui spatiu, bazandu-ne numai pe suprafata incaperii, este hazardat.
In acelasi timp nu trebuie sa exageram. Nu trebuie facute calcule sofisticate pentru climatizarea incaperilor (relativ) simple, standard. De fapt, este indicat ca echipamentul sa aiba o mica rezerva de putere frigorifica (10-15%).
In aceasta situatie echipamentul functioneaza mai relaxat, protejandu-se de uzura prematura. Iata de ce este important ca, in acest domeniu relativ nou, al instalatiilor de aer conditionat, clientii obisnuiti sa aiba un minim de cunostinte. Sa stie sa ceara si sa aprecieze un serviciu competent. Sa nu mai servim clientilor „BTU/H” , ci kW, in concordanta cu necesitatile lor reale, calculate profesional.
In cel mai rau caz se mentioneaza ambele valori ale puterii termice; de ex.: 2,05 kW (7 000 BTU/H).
Facuta in acest fel afacerea este corecta, pentru toata lumea.