Tratamente Naturiste

Polenul

polenulPolenul este unul din cele mai de pret daruri ale naturii, intrucit fara el inmultirea plantelor  cu flori nu ar posibila. Acesta reprezinta principala hrana pentru puietul  din stup si materia prima pentru laptisorul  de matca, fermenti si ceara. Polenul  se gaseste sub forma unui praf foarte fin in anterele florilor. Este alcatuit din grauncioare de diferite forme si culori caracteristice  fiecarei  plante.

Acesta se deosebeste prin forma  suprafetei  exterioare, prin continutul diferit in substante nutritive si vitamine.Polenul poate  fi  obtinut  prin recoltarea  directa de catre om, de la plantele  care au cantitati mari sau  cu  ajutorul  albinelor. Spre deosebire  de polenul  recoltat  direct de om, polenul  obtinut cu  ajutorul  albinelor este mult mai valoros, deoarece este  adunat de la mai multe flori, la care  albinele au mai adaugat nectar  si saliva.Polenul  are o marime cuprinsa intre 20-200 um.

Depozitarea  polenului:

Polenul proaspat recoltat de albine  din  anterele  florilor  este  depozitat  in fagurii cuibului, de preferinta in cei  de culoare neagra. Sub aceasta  forma, polenul  se gaseste  deozitat in cei 2 faguri care marginesc  puietul si mai putin in fagurii  cu puiet. Uneori, in cazul unei abundente de polen in  natura  sau  a  unei  incetiniri  a ritmului  de ouat, cuibul  in  intregime  se poate  bloca cu polen. Grauncioarele  de polen  adunate  de pe flori  sunt  descarcate  de albinele  culegatoare  direct  in  celulele fagurilor, unde  sunt comprimate  cu capul  pentru  a  forma  o masa compacta. Urmeaza  alte incarcaturi si  tasari, pana  ce celula  se  umple  cam 2/3. In momentul  inmagazinarii in  faguri, polenul  are  aceleasi  insusiri  si  calitati  ca  polenul  retinut  in  colectorul  de polen. Dupa depunerea  lui in faguri,  se transforma  in  pastura, sub influenta  substantelor  adaugate  de albine,  a microorganismelor, a temperaturii si umiditatii  ridicate  din  cuib , precum  si  datorita modului  de conservare  in celulele  fagurilor.

Compozitia polenului:                                                                                                                                                            

Polenul  si mierea sunt singurele  resurse alimentare  care  s-au descoperit  ca contin  22 de nutrienti. Polenul are un continut  de apa de 3,4%, proteine 7-35% din care  jumatate sunt aminoacizi (arginina, histidina, leucina, metionina, triptofan), contine glucide in proportie de 21-48,35%, lipide 0,19-15%, diferite substante minerale ca potasiu, calciu, sulf, sodiu, fosfor, numeroase  vitamine ca B1, B2, B6, PP, C, E, D,  contine un factor  de crestere , substante antibioatice, enzime si alte substante neidentificate.

Proprietatiile polenului:

Apiculorii i-au descoperit miraculoasele proprietati  numai dupa  ce au constatat ca familiile  de albine  cele mai viguroase  sunt acelea  care  isi  fac provizii  mari  de primavara. R. Chauvin  a demonstrat  ca polenul  are numeroase  proprietati nutritive  si  energetice  continand  chiar o substanta   care accelereaza  cresterea  si substante  antibiotice  deosebit  de eficace  impotriva  colibacililor  si unor salmonele. In acelasi timp, creste  cantitatea de hemoglobina in sangele bolnavilor de anemie.

Din punct de vedere medical, polenul contine tonifiante, stimulante, antianemice, antibacteriene, accelereaza cresterea, echilibreaza  sistemul  nervos (anevrina) si regleaza  functiile intestinelor.Polenul  transportabil  pe calea  aerului  este  de tip anemofil si este  cel responsabil  in marea  majoritate  de alergiile  de polen  si nu  polenul recoltat  de albine  care este de timp entomofil.

Related posts
Tratamente Naturiste

Salata cu mix de seminte si paste integrale cu broccoli

Tratamente Naturiste

Obiceiuri simple pentru mentinerea sanatatii

Tratamente Naturiste

Metode pentru tratarea acneei

Tratamente Naturiste

Topul beneficiilor aduse de consumul de miere

Sign up for our Newsletter and
stay informed