O veste mai putin scontata in lumea gamingului pare sa fi destabilizat putin lucrurile in ceea ce priveste segmentul shooterelor. Crucea Rosie, o organizatie recunoscuta pentru numeroasele interventii in viata de zi cu zi in ceea ce priveste violenta umana, vine cu o propunere mai mult decat inedita. Propunerea ii vizeaza pe gamerii pasionati de shootere, fiecare atentat virtual care implica o crima de razboi urmand a fi penalizata sub diverse forme.
Cum de s-a ajuns la aceasta logica? Francois Senechaud, unul dintre sefii departamentului pentru Integrare si Promovare a Legii din cadrul Comitetului International al Crucii Rosii (ICRC), precizeaza faptul ca lipsa unui astfel de sistem va atrage de la sine o neintelegere a gamerilor in ceea ce priveste gravitatea faptelor virtuale, fapte ce pot fi trecute cu vederea si aplicate fara prea mari retineri in viata de zi cu zi.
Confom reprezentatului Crucii Rosii, in discutie se aduc argumente solide care ar putea conduce la o aprobare a acestei legi, asa-zisele crime de razboi derulate in spatiul virtual putand conduce la o violenta sporita in viata reala. Sunt evidentiate o serie larga de scene violente, asa cum sunt pasajele in care personajele principale dintr-un shooter recurg la metode de tortura fizica sau abuzeaza de civili si echipajele medicale incluse in joc.
De evidentat ar fi si o alta parere a reprezentantilor Crucii Rosii, care, spre surprinderea tuturor, s-au declarat incantati de gameplay-ul shooterelor, acestia afirmand ca sunt bucurosi sa vada o apropiere intre realitate si lumea virtuala. Momentan, nu se stiu cate jocuri vor adopta o astfel de lege, cert este ca deja au aparut o serie de polemici care cu greu pot fi trecute cu vederea.
In clipa de fata, Bohemia Interactive, developerul jocului Arma, unul dintre cele mai apreciate shootere de pe piata, a confirmat faptul ca detine o relatie stransa cu reprezentantii ICRC si ca nu exclude includerea unor astfel de reguli pentru a finisa pe cat se poate comportamentul gamerilor.