Timp Liber

Patchwork-ul – un hobby din ce in ce mai popular

Ce este si de unde vine patchwork-ul

Obiecte pentru casa realizate prin patchwork

Patchwork-ul este o tehnica de cusut prin care se unesc diferite piese de material textil pentru a obtine diverse obiecte decorative, cum ar fi cuverturi, fete de perna, pleduri etc.

Tehnica a devenit traditionala in Statele Unite, unde este considerat ceva cu totul deosebit sa oferi astfel de obiecte decorative unicat cu ocazia nuntilor, botezurilor sau a altor evenimente speciale.

Treptat, patchwork-ul a devenit un hobby pentru femei din multe parti ale lumii, iar pentru unele dintre doamne, chiar o meserie. Mai mult decat atat, in America si Europa se organizeaza festivaluri si expozitii, la care participa artisti cunoscuti, producatori de materiale pentru patchwork, precum si numerosi pasionati.

De ce avem nevoie pentru a confectiona un patchwork

Cel mai important lucru atunci cand vorbim despre realizarea unui patchwork este sa dai frau liber imaginatiei. Alegerea unor materialepotrivite este si ea esentiala, pentru ca un patchwork de calitate presupune imbinarea unor tesaturi de calitate (rezistenta materialelor si a culorilor, senzatia oferita la atingere etc.)

Apoi, daca ne referim la imprimeuri (materialele imprimate fiind, de regula, preferate pentru patchwork), este foarte important ca diferitele bucati de material sa ne inspire si sa se armonizeze in realizarea unui tot unitar.

Dimensiunile si formele patch-urilor (petece) pot diferi pentru realizarea unor modele mai spectaculoase. Totul este ca “dezordinea” sa fie controlata de un simt estetic mereu prezent ! Imaginatia ne poate purta foarte departe, dar, ca in orice act de creatie, trebuie respectate si cateva reguli (tehnici). Altfel, ne putem trezi la final in fata unor modele disproportionate sau rudimentar finisate.

Tehnici de patchwork

  • Se realizeaza un desen cu modelul dorit, in marime naturala. Desenul se imparte in mai multe blocuri, care la randul lor, vor fi impartite in segmente mai mici, corespunzatoare fiecarui element din desen.
  • Se evalueaza cantitatea de tesatura necesara si se taie piesele de material (dupa ce au fost bine calcate in prealabil!)
  • Cusaturile se fac cu o rezerva de 0.75cm, pentru ca produsul final sa corespunda dimensiunii din desen.
  • Dupa coaserea fiecarui element, se calca din nou materialul pentru aplatizarea rezervelor de coasere.

Resurse de patchwork pentru initiati si neinitiati

Oricine este atras de patchwork gaseste resurse numeroase pe Internet, iar materialele pentru patchwork abunda si ele in magazinele online de tesaturi textile. Fabrix.ro, de exemplu, este un butic unde gasiti deopotriva materiale pentru patchwork si tutoriale (in sectiunea Blog). La o privire mai atenta, veti observa ca toata oferta de materiale textile de pe acest site este parca anume conceputa pentru pasionatii de patchwork!

Apoi, cei de la cusutsibrodat.ro vin in intampinarea “aspirantilor” cu cursuri de patchwork si masini de cusut (in cazul in care nu aveti deja).

Tot ce aveti de facut este sa indrazniti sa faceti primul pas catre patchwork. Pasionatii sustin ca patchwork-ul va face urmatorii pasi catre voi!

Related posts
Timp Liber

Ce fel de piscină să aleg pentru casa mea?

Timp Liber

Informatii despre Bucuresti: industrie, harta, economie

Timp Liber

Traditii de Craciun in Bucovina

Timp Liber

Nițel despre cocalari și derivate

Sign up for our Newsletter and
stay informed