Sfaturi

Masuri de siguranta in cazul tratamentelor de dezinsectie si deratizare

Indiferent de sezon, fie el rece sau cald, orice gospodarie este expusa infestarii cu un anumit daunator. De obicei, pe perioada sezonului cald principala problema o reprezinta insectele taratoare (gandaci, capuse, furnici, etc.) si zburatoare (tantari, muste, etc.) iar in timpul sezonului rece ne confruntam cel mai adesea cu intensificarea activitatii rozatoarelor (soareci si sobolani).

Pentru a combate o astfel de infestare sau pentru a o preveni din timp,  cel mai adesea este necesar sa utilizam produse insecticide si raticide. In prezent, piata abunda de astfel de produse de cea mai noua generatie care se caracterizeaza in special printr-un grad de toxicitate destul de redus, ca urmare a directivelor Uniunii Europene.

Totusi, chiar daca toxicitatea substantelor cu care lucram este una redusa, este necesar sa ne luam anumite masuri de protectie atunci cand efectuam un tratament de dezinsectie sau de deratizare.

Astfel, in cazul tratamentelor de dezinsectie prin pulverizare (cu pompa de joasa presiune, atomizor, ULV, etc.) trebuie sa purtam obligatoriu o masca pentru protectie respiratorie. De retinut este faptul ca mastile chirurgicale din panza nu sunt suficiente. Este necesara utilizarea unei masti profesionale, cu filtre detasabile care sa asigure un grad de protectie superior. Pentru protectia pielii se vor utiliza un combinezon antichimic si manusi iar pentru protectia ochilor se va folosi o pereche de ochelari care sa etanseze zona oculara (de tipul celor de ski sau inot). Daca se utilizeaza aparatura motorizata se poate utiliza si o pereche de casti pentru protectia auditiva.

In cazul tratamentelor de dezinsectie prin aplicare de geluri insecticide se va utiliza o pereche de manusi pentru protectia mainilor (gelurile insecticide nu emana vapori si sunt suficient de solide pentru nu a ajunge pe haine, daca utilizarea lor se face cu un minim grad de atentie).

In cazul tratamentelor de deratizare, indiferent daca acestea se efectueaza prin amplasare de momeli raticide, spuma raticida sau capcane adezive/autoblocante se vor utiliza manusi de protectie. Daca procedeul de deratizare implica amplasarea de momeli raticide, acestea se vor amplasa obligatoriu in statii de intoxicare (cele mai recomandate sunt cele de plastic, insa in anumite cazuri se pot utiliza si statii de intoicare de carton). Pe respectivele statii de intoxicare se va aplica o eticheta de atentionare cu textul otrava sobolani pentru a avertiza persoanele neavizate asupra continutului din interiorul dispozitivului. Este de preferat ca statiile de intoxicare sa fie amplasate astfel incat eventualele animale de companie sa nu aibe acces usor la acestea.

Daca se utilizeaza produse nonchimice precum capcanele adezive din carton sau plastic, este recomandat sa le etichetam cu textul capcane soareci sau capcane sobolani, pentru a avertiza alte persoane cu privire la rolul acestora si pentru a impiedica mutarea sau eliminarea produsului din locul in care a fost amplasat.

De asemenea, este imperativ ca inainte de utilizarea oricaror produse biocide sa parcurgem cu atentie atat eticheta produsului cat si fisa tehnica de securitate si sa respectam cu strictete indicatiile producatorului. Nerespectarea acestora poate genera o serie de efecte nocive asupra sanatatii utilizatorului.

Mentionam totodata ca masurile de siguranta prezentate in acest articol au la baza experienta in domeniu a autorului si nu inlocuiesc sub nici o forma indicatiile oficiale ale producatorului pe care trebuie sa le respectati cu prioritate fata de orice alte recomandari din alte surse.

Related posts
Sfaturi

Rozătoarele – inamicul principal al casei noastre

Sfaturi

Ce vor femeile?

Sfaturi

Combate singur gandacii si soarecii

Sfaturi

Metode de dezinsectie si deratizare non toxice

Sign up for our Newsletter and
stay informed