Magneziu este al patrulea dintre cele mai frecvente minerale ce se gasesc in corpul uman si este esential pentru sanatate, fiind necesar pentru mai mult de 300 de reactii biochimice.
Magneziu are un rol de importanta majora in fixarea calciului in oase si in decontractarea muschilor. De asemenea, magneziul intervine in reglarea ritmului cardiac, favorizeaza scaderea nivelului de colesterol si regleaza tranzitul intestinal.
Magneziul mai este denumit elixir pentru sanatate si pentru o viata lunga, deoarece este o substanta necesara in prevenirea crizele cardiace, simptomele premenstruale, hipertensiunii arteriale, aritmia cardiaca si in multe alte afectiuni. De asemenea, magneziu are un rol important in reducerea greutati si in combaterea infectiilor puternice.
Persoanele care consuma magneziu pe o perioada lunga de timp sunt protejate impotriva afectiunilor cardiace. Este concluzia unui amplu studiu realizat în SUA pe o perioada de 30 de ani. Deci, putem scapa de bolile cardiace si stres consumand alimente bogate în magneziu.
Un alt destinat ce are ca scop prevenirea infarctului aduce cateva observatii interesante legate de magneziu. In cazul a 400 de persoane cu risc ridicat de infarct, hipertensiune, diabet, colesterol, tabagism, alcool, obezitate, sa observat o reducere a riscului de infarctul printr-un regim alimentar bogat în magneziu. La grupa persoanelor care au consumat 1.142 miligrame de magnziu zilnic, stopurile cardiace au fost de 1,5 ori mai putine, comparativ cu grupa de studiu care a primit cantitatea obisnuita de magneziu: respecti 418 miligrame.
O dieta zilnica variata, bogata in cereale integrale, legume si vegetale verzi contribuie la obtinerea dozei zilnice optime de magneziu exclusiv din alimentatie, contribuind la mentinerea unui nivelul normal al acestui mineral in organism.