Legumele sunt o importanta sursa de vitamine pentru copil. Ele se introduc la inceput sub forma de supa, cam in jurul varstei de 3-4 luni. Se incepe cu supa de legume pasta de morcovi, mai apoi se poate adauga cartofi. Toate legumele se vor adauga progresiv, incet si cu rabdare pentru a-i da micutului timpul necesar de a se obisnui cu gustul si consistenta noului aliment. Daca un sugar refuza supa, pireul de fructe sau de zarzavat, nu se va insista, se continua cu alimentul tolerat, cu care este obisnuit si pe care il primeste cu placere, iar dupa o saptamana, doua, se va incerca din nou.
Pireul de legume se da de obicei la masa de pranz. Poate fi preparat din morcovi, cartofi, adaugandu-se legume verzi, precum si putin unt, sau caimacul de la laptele fiert. De la cinci luni se va putea adauga in piure carnea de vita sau pasare tocata marunt, de patru roi pe saptamana, iar in celelalte zile cate un galbenus de ou proaspat, fiert timp de zece minute.
Morcovul este leguma cea mai des folosita fiind foarte bine toretata de tubul digestiv al micutului, este bogat in caroten si se transforma in vitamina A ce hraneste pielea micutului. Atentie insa, Cand alimentatie este prea bogata in morcov, pielea se coloreaza in galben-portocaliu.
Cartoful, folosit deasemenea preponderent in alimentatia copilului, pe langa valoarea calorica, este folosit ca baza ideala pentru introducerea celorlalte alimente noi precum carne, alte legume, ou, peste.
Sfecla rosie poate fi data de la 5-6 luni, simpla sau amestecata cu alte legume.
Legumele uscate, precum fasolea, lintea, nu trebuiesc introduse in alimentatie mai devreme de 18luni, chiar 2 ani.