Sanatate

Legatura dintre infectii si cancer

cancerTimp de multi ani cercetatorii au efectuat studii asupra cancerului, inclusiv asupra modului in care apare in organism si asupra efectelor sale in corp atunci cand se raspandeste. Stim ca maladia apare atunci cand proliferarea celulara nu se mai afla sub control, dar studiile recente au aratat o posibila legatura intre infectii si cancer.

S-a descoperit ca anumite infectii provocate de virusi sunt legate de tipuri particulare de cancer care pot schimba sau complica procesul de tratare dupa diagnosticare. Cateva exemple de asociere intre infectii si cancer includ: HPV – virusul papiloma uman asociat cu prezenta cancerului de col uterin, Helycobacter pylori legat de cancerul gastric si salmonella asociata cu cancerul vezicii urinare.

Exista si infectii legate de cancerul de colon si cancerul pulmonar. Dar cum sunt efectiv legate aceste infectii de aparitia diferitelor tipuri de cancer?  Modul dezvoltarii cancerului este complicat, dar exista anumite bacterii asociate cu formarea cancerului care se deosebesc de virusi si infectii. In unele cazuri, infectiile bacteriene pot duce la aparitia cancerului, in special daca infectia este recurenta. Bacteriile pot cauza cancer in moduri diferite, incluzand infectii cronice care afecteaza celulele normale cauzand inflamatii si ducand la proliferarea canceroasa. Bacteriile pot dauna ADN-ului si pot cauza mutati ale acestuia care altereaza controlul genelor codificate de ADN, in sensul ca nu mai are loc moartea celulara cand ar trebui. Sistemul imunitar este slabit, fapt care nu ajuta organismul in lupta contra cancerului.

Bacteriile pot afecta modul in care sistemul imunitar recunoaste si lupta impotriva microorganismelor si uneori sistemul imunitar ajunge sa nu mai recunoasca toxinele impotriva carora ar trebui sa lupte. In marea majoritate a cazurilor, oamenii nu dezvolta cancer dupa o infectie, dar e bine sa iei masurile de precautie necesare daca ai o infectie si sa incerci sa previ aparitia altor infectii in viitor. Tine minte faptul ca oamenii sunt diferiti intre ei si ca uni pot fi mai expusi riscului de aparitie a cancerului decat altii.

Genele si istoricul tau medical pot influenta riscul unui cancer sau a unei infectii iar pentru unii inclusiv zona in care traiesc poate influenta acest aspect. Infectiile cronice pot creste riscul aparitiei cancerului, dar daca iei un tratament corespunzator sansele de cancer se reduc considerabil.

Prevenirea infectiilor este chiar o mai buna metoda si include masuri precum adoptarea unor obiceiuri sanatoase legate de igiena si gatirea atenta a alimentelor. E bine sa te interesezi in ce cazuri aparitia infectiilor este mai probabila, cum ar fi grupuri cu risc ridicat si sa incerci sa elimin sansele dezvoltari infectiilor. De asemenea, nu uita ca daca ai tratat cu succes o infectie nu inseamna ca ai eliminat riscul aparitiei cancerului.

Dupa cum am mentionat, infectiile nu conduc intotdeuna la aparitia cancerului, dar daca ai contractat o infectie e bine sa urmezi pasii necesari pentru a o tine sub control si este indicat sa te consulte un medic. Intelegerea modului in care apare riscul dezvoltarii cancerului te poate ajuta sa ai un stil de viata benefic si sa reduci sansele aparitiei infectiilor si a cancerului.

Related posts
MedicinaSanatate

Implante dentare: 5 lucruri pe care trebuie să le știi

MedicinaSanatate

Care sunt cele mai cautate si de calitate modele de aparate auditive de pe piata? Afla acum

Sanatate

Mastopexia: Operatia care îți poate schimba viaţa

Sanatate

5 motive să porți aparat dentar

Sign up for our Newsletter and
stay informed