Stim cu totii ca o masura a dependentelor majore cu care marea majoritate a populatiei din Romania se confrunta este data de numarul de banci si de farmacii pe care le poti gasi intr-un oras.
Aceasta reflecta pe de o parte gradul de indatorare al fiecarui om si, pe de alta parte, nivelul lor ridicat de sugestibilitate. Suntem victimele perfecte ale acestor 2 entitati de tip caracatita care cresc si se dezvolta pe seama slabiciunilor noastre. Suntem mieii trimisi la taiere care topaie plini de fericire, nestiutori de soarta ce-i asteapta, acceptand fara nici o putere de discernamant mana de tarate cu somnifer ce ne-o intinde binevoitorul nostru stapan.
Nu voi insista asupra acestei plagi numita sistem bancar, o plaga extinsa la nivel national, care ne-a transformat in sclavi pe viata. In ciuda reducerii dobanzilor, atat de mult trambitata in mijloacele massmedia – probabil inca o strategie de a convinge oamenii sa solicite inca si mai multe credite – bancile nu vor fi niciodata prietenii vostri. Va amagiti cand credeti ca este mana de ajutor pe care nimeni altcineva nu v-a intins-o. Daca altcineva nu v-a intins aceasta mana de ajutor, este pentru ca nu ati fost vazut ca o persoana eligibila, si probabil, ca au avut mare dreptate.
Va intrebati acum care este legatura intre banci, farmacii si eligbilitate!
In Franta, exista ceea ce se numeste ‘Carte Vitale’ – este de fapt cardul de sanatate al unei persoane. Ei bine, daca te duci la farmacie sa cumperi medicamente, sau la spital pentru o banala analiza sau pentru un tratament indelungat, totul este inregistrat in acest card de sanatate. Un fel de istoric al starii tale de sanatate! Dar, importanta acestui card se dovedeste abia atunci cand ai nevoie de un credit de la banca. In primul rand, nu poti solicita un credit pana cand ofiterul de credite de la banca nu-ti consulta istoricul medical inregistrat de acest card de sanatate. Nu conteaza ca este vorba de un credit de 5000 de euro sau de 1 milion de euro. Daca ofiterul de credite constata ca ai avut antecedente de boli grave (cancer, de exemplu), chiar daca te-ai vindecat, nu poti fi eligibil pentru acordarea unui credit. Daca ofiterul de credite considera ca ceva in istoricul tau medical poate conduce la aparitia unei boli grave, sau tipul de medicamente pe care le cumperi sunt pentru tratamentul unei boli nastrusnice – ceea ce din punctul de vedere al bancii inseamna ca nu-si va recupera banii de la tine – nu esti eligibil pentru a primi un credit. Evident, ca poti cauta pe cineva sa gireze pentru tine, dar asta este, ca peste tot de altfel, foarte dificil.
Acest tip de restrictii conduce catre 2 aspecte sociale pozitive:
– oamenii au mult mai multa grija de starea lor de sanatate: traiesc sanatos, muncesc, depun efort, si incearca sa previna orice deteriorare a sanatatii lor si a familiei;
– bancile nu creaza o natiune de indatorati, fara posbilitatea de a rambursa creditele solicitate, contribuind la scufundarea cu repeziciune a unei tari, deja in criza economica de ani de zile
Complet la antipod se afla Romania: tara in care in fiecare saptamana mai apare o banca in orasul tau si o farmacie pe strada ta. Tara in care farmaciile – in special prin mijloacele massmedia – conving oamenii ca sunt mai bolnavi decat cred ei. Prin urmare, acestia vin in farmacii si cumpara en gros medicamente pentru a se trata.
Oricat te-ai stii de sanatos, ascultand mai putin de 5 minute de reclame la radio sau la TV, pe baza simptomelor enumerate, iti vei da seama cu disperare ca suferi fie de sangerari ginigvale, or de afectiuni intime, incontinenta urinara, ori retentie de apa, dureri articulare si, foarte probabil, ai probleme de memorie. Prin urmare, iti scade nivelul de productivitate, apetitul, starea de bine si urmatoarea oprire este la farmacie fiindca trebuie sa te pui pe picioare cat mai repede! Nu de alta, dar daca iti iei cateva zile libere, nu vei fi platit, iar banca te va suna imediat ca nu ti-ai returnat creditul la timp.
Zi dupa zi, multitudinea de reclame difuzate la radio sau TV, pe care creierul tau le receptioneaza, te conving ca ai nevoie de tratament. Nu pot sa numesc aceasta invazie de mesaje decat o otrava zilnica ce se insinueaza in starea ta de normalitate. Cumparam panacee ca sa trecem peste ziua de azi, sa ajungem pana la sfarsitul saptamanii. Cand trebuie sa muncim, sa ne indeplinim datoria fata de societate, gasim imediat scuza starii noastre de sanatate care ne impiedica sa prestam 100%.
Farmaciile nu au nici un interes sa stocheze in istoricul tau medical medicamentele pe care le-ai cumparat. Dimpotriva, iti ofera carduri de fidelitate si discount-uri ca sa poti cumpara medicamente sau suplimente alimentare nu doar pentru tine, dar si pentru vecini, pentru rude, pentru catel si purcel. Un adevarat supermarket! Farmaciile prospera!
In curand vei trece la nivelul urmator: tratamente mult mai costisitoare sunt necesare!
Daca nu ai bani, poti face oricand un credit. Bancile iti vor oferi cu bucurie un credit, doar pe baza buletinului: nu-i intereseaza cat de bolnav esti! Bancile nu alimenteaza vise! Bancile incurajeaza consumul de cat mai multe credite, si-ti taie orice sansa de a-ti indeplini visele! Fiindca te-ai indatorat deja prea mult pentru multe alte chestii marunte!
Bancile prospera!
Iar TU sfarsesti prin a fi bolnavul indatorat perfect incadrat intr-o tara bolnava si plina de datorii! Si asculti la radio despre topul tarilor cu cel mai mare grad de fericire si/sau bunstare! Inca te mai amagesti ca esti normal? Normalitatea a fost demult otravita de farmacii! Ce ai de gand sa faci?