Salinoterapia presupune inhalarea unor aerosoli salini ce actioneaza in special asupra aparatului respirator. Prin inhalarea aerosolilor (microparticule dintr-un mediu gazos), caile respiratorii sunt curatate, iar astfel procesul respirator se realizeaza mai profund. Salinoterapia mai are efecte si la nivelul pielii. Cateva dintre efectiunile ce pot fi tratate, iar unele chiar vindecate prin aceasta metoda sunt:
1.Afectiuni respiratorii
- astm bronsic
- rinita
- amigdalita
- insuficienta respiratorie
- laringita
- emfizem pulmonar
- otite
- alergii
2.Afectiuni ale pielii
Aerosolii salini pot actiona si la nivelul pielii, acestia avand chiar rol dezinfectant. Cateva dintre afectiunile tratate in salina sunt:
- Dermatita
- Acneea
- Psoriazis
Un alt beneficiu oferit de tarapia in salina este faptul ca poate rezolva probleme procum anxietatea sau tulburari ale somnului.
Trebuie mentionat faptul ca acest tratament nu este recomandat in cazul persoanelor cu tuberculoza, cancer pulmonar, epilepsie, hipertensiune arteriala. Nici femeilor insarcinate nu le este recomandat sa inhaleze foarte mult timp aerosoli salini.
Pentru a exista efecte vizibile persoanele interesate trebuie sa realizeze sedinte de salinoterapie in mod regulat. O astfel de sedinta nu ar trebui sa dureze mai mult de 60 de minute.
Exista 2 posibilitati de realizare a salinoterapiei:
1.Salina naturala
In tara noastra exista destul de multe saline naturale: Salina Targu Ocna, Salina Praid, Salina Turda, Salina de la Ocnele Mari, etc. Salina naturala, pe langa o modalitate de tratament este si un excelent obiectiv turistic. Privelistea intr-o astfel de salina este uimitoare, peretii de sare impresionand prin dimensiuni si forma. O salina naturala este defapt o incapere subterana, de diferite dimensiuni, in care totul in jur este din sare. Pentru a stimula turismul, in interiorul salinelor s-au construit locuri de joaca pentru copii, magazine, spatii pentru sport si chiar mici biserici.
2.Salina artificiala
Diferenta dintre o salina naturala si o salina artificiala este faptul ca salina artificiala este o incapere mult mai mica, amenajata in asa fel incat sa imite cat mai bine actiunea salinei naturale. La fel ca in salina naturala, in salina arficiala totul este acoperit de sare( pereti, pardoseala) ce este adusa din salina naturala. Exista un mecanism specific ce face ca vaporii de sare sa isi pastreze proprietatile, rezultatele salinoterapiei intr-o salina artificiala fiind foarte bune. Astfel de incaperi amenajate se gasesc in multe orase din tara si reprezinta o solutie daca aveti nevoie de o astfel de tarapie iar timpul nu va permite sa ajungeti la o salina naturala.