In ceea ce priveste investitiile in domeniul agriculturii si horticulturii, putini sunt cei care au cunoscut un succes considerabil in anul ce tocmai s-a incheiat. Conditiile meteo nu intotdeauna favorabile, lipsa asistentei acordate de stat au fost doar cateva din impedimentele care au impiedicat fructificarea resurselor de care dispunem, atat ca asezare geografica cat si ca oportunitati economice. Totusi, in domeniul cresterii de afin de cultura investitorii au inceput sa vada roadele muncii lor.
Tara noastra e privilegiata cu cateva aspecte care ii dau un plus fata de alte state din zona, in acest sector de activitate – in primul rand, solurile din mare parte din Romania sunt adecvate pentru cultivarea de afine. Compozitia lor predominant acida sau foarte acida suporta foarte putine culturi. In schimb, afinul se simte extrem de bine, fiind un mediu perfect. Cu putin rumegus de conifere si o turbararie in apropiera, se creeaza conditiile ideale. In al doilea rand, Romania este situata (fata de alte tari concurente in acest domeniu, precum Germania si Polonia) la o latitudine mai sudica, avand astfel o clima mai calduta; productia de afine timpurii este astfel devansata cu 2 sau chiar 3 saptamani fata de producatorii din statele mentionate anterior. De aici rezulta bineineles, un pret mai bun pentru fructe si un profit mai mare.
Apoi, marile pepiniere din Europa de est, precum Pepiniera Olunden (www.afinul.ro) ofera material saditor de calitate exceptionala, obtinut prin tehnologii de inmultire in vitro, asigurand plante extrem de rezistente, nemodificate genetic, cu fructe excelente. De exemplu, acesti arbusti cu tufa inalta, cultivati intr-o asemenea pepiniera de afini pot sa aiba o productie de chiar 50 de tone per hectar – in mod standard, daca densitatea plantelor si tehnologiile de intretinere sunt cele corecte, se pot atinge fara probleme productii ce variaza intre 12 si 25 de tone per hectar.
Pentru a incepe, este necesara pregatirea solului, achizitia materialului saditor – in sprijinul noilor investitori vin serviciile de consultanta oferite de marile pepiniera europene si catalogul soiurilor omologate in Uniunea Europeana (romanii pot alege astfel din peste 100 de astfel de soiuri de afin cu tufa inalta – pana acum, pe teritoriul tarii noastre predomina o serie de aproximativ 8 astfel de tipuri).