Implantul dentar este folosit destul de des, mai ales in ultimii ani, in clinicile stomatologice din toata lumea. Un implant dentar realizat cu tehnica dentara disponibila acum cativa ani avea o rata de succes destul de mica si, in plus de asta, o durata de viata de pana la 10 ani. Acum, gratie tehnicilor avansate folosite in clinicile de chirurgie stomatologica, durata de viata a implantelor dentare este mult prelungita, rata de succes a unui implant este aproape 100% (in cazul unui implant dentar Robodent) iar pacientii pot zambi din nou, cu incredere.
Durata de viata a unui implant dentar
Sunt foarte multi factori care pot influenta durata de viata a implantului dentar. Majoritatea pacientilor care au nevoie de implant dentar sufera de parodontoza, o boala care afecteaza gingia si tesutul osos care sustine dintii. In aceste conditii durata de viata a implantului dentar, realizat fara a trata corespunzator parodontoza, este redusa. Rolul unui implant dentar nu este numai acela de a sustine o coroana dentara care are functionalitate asemanatoare cu cea a unui dinte natural. Implanturile dentare ar trebui sa impiedice absorbtia tesutului osos din jurul implantului. Acest lucru nu mai este posibil daca parodontoza nu este tratata corespunzator.
Totusi, daca parodontoza este tratata in prealabil, implantul dentar are o durata de viata cu mult prelungita. Tratamentul tesutului afectat printr-o tehnica moderna (Tehnica Gingival Protect) creaza conditiile ideale pentru ca implantul sa se integreze perfect iar durata de viata a acestuia sa fie mult prelungita.
Un alt factor care influenteaza un implant dentar este reprezentat de contactele dintre dinti in timpul masticatiei. Reglarea ocluziei se poate realiza clasic, prin folosirea hartiei de articulatie, dar acest lucru nu este foarte precis. Daca ocluzia nu este facuta corespunzator, iar contactele dintre dinti in timpul masticatiei genereaaza forte care apasa asupra implantului dentar, acesta va fi pierdut intr-un final. O reglare digitala a ocluziei este mult mai precisa, fiind 100% obiectiva. Astfel, implantul dentar nu va crea discomfort pacientului iar durata lui de viata va fi mult mai mare.
Bruxismul (scrasnitul din dinti in timpul noptii), daca este prezent, poate duce la pierderea implantului dentar. Daca pacientii nu sunt tratati pentru bruxism inainte de inserarea implantului, riscul creste foarte mult. Un bun tratament pentru bruxism este disponibil la clinicile Dental Mobility din Bucuresti, Constanta, Cluj, Brasov, Nice si Bruxelles.
Inserarea implantului este de asemenea foarte importanta. Realizata de medici stomatologi care ‘au mana usoara’ (cum se spune despre cei mai priceputi), inserarea unui implant dentar nu este nici pe departe perfecta ! Oricat s-ar stradui sa insereze implantul in unghiul corect, stomatologul nu va reusi acest lucru fara a avea la dispozitie tehnica ultra moderna. Robodent, un aparat ultra-modern, este singura cale de inserare perfecta a implantului. Acest dispune de senzori care anunta stomatologul cand se abate de la unghiul perfect de inserare al implantului.
Un implant dentar Robodent realizat in clinici stomatologice ultra-moderne din Romania sau Franta are durata de viata foarte mare iar costurile nu sunt mult diferite de cele ale unui implant realizat ‘la mana’ ! Nu risca atunci cand este vorba de sanatatea ta !