Un implant dentar este metoda de tratament folosita de medicul dentist in cazul lipsei unuia sau mai multor dinti. Acestia fie au fost deja extrasi fie sunt intr-o faza terminala si nu mai pot fi tratati trebuind astfel sa fie extrasi. Implantul dentar se gaseste deseori sub forma unui surub de titan si are rolul de a inlocui radacina dintelui care lipseste. Implantul are si rol de sustinere, deoarece peste acesta se va monta coroana dintelui. La finalul tratamentului dintele tratat se va comporta ca un dinte natural si isi va indeplini corect rolul in masticatie si vorbire. Terapia de implantare reprezinta o tehnica restaurativa cu un lung istoric clinic.
Iata 8 lucruri importante de stiut despre implantul dentar:
Atunci cand lipsesc unu sau mai multi dinti se pot declansa mai multe efecte negative care se produc in lant:
- Resorbtia osului (atrofierea)
- Inclinarea dintilor vecini spre spatiul ramas liber
- Riscul crescut de aparitie a cariilor
- Coborarea dintilor antagonisti
- Cresterea riscului de aparitie a bolii parodontale
- Producerea durerilor articulatiei temporo-mandibulare
Implantul dentar poate preveni declansarea acestor efecte negative in lant.
Beneficiile personale in urma tratamentului cu implant dentar.
- Implantul dentar este, in mod cert, o investitie de viitor in calitatea vietii.
- Tratat la timp, corespunzator, implantul dentar ne poate scuti de alte cheltuieli stomatologice pe viitor.
- Dintii invecinati celui lipsa, in locul caruia s-a facut implatul, sunt pastrati intacti.
In urma implantului dentar, osul nu se mai resoarbe (atrofiaza) si este stimulat functional.
Este sau nu dureroasa interventia chirurgicala?
Interventia chirurgicala pentru realizarea implantului dentar se efectueaza sub anestezie locala. Pacientul nu simte nimic in tot acest timp. In urma interventiei, regiunea tratata poate fi usor umflata pe perioada catorva zile si pot aparea dureri de intensitate redusa dar se remit cu ajutorul unor analgezice usoare.
Se vor integra implantele atat de bine incat sa ii simtiti ca pe proprii dumneavoastra dinti?
Dupa o perioada de acomodare, majoritatea pacientilor nu mai fac diferenta intre dintii naturali si cei noi, implantati. Datorita faptului ca orice implant dentar este fixat in os, acesta se va comporta ca si dintii naturali contribuind corespunzator la masticatie si la vorbire. Sunt conservati (protejati) ceilalti dinti naturali?
Sunt conservati (protejati) ceilalti dinti naturali?
Desigur, implanturile permit interventia asupra dintilor absenti fara a se atinge ceilalti dinti sanatosi. Si ca un avantaj, dintii implantati sunt conceputi in asa fel incat sa semene perfect cu dintii dumneavoastra naturali. Spre deosebire de puntile clasice si de protezele partiale nu este nevoie ca dintii invecinati sa fie afectati in vreun fel.
Care sunt riscurile pe care trebuie sa vi le asumati?
- Integrarea incorecta cu osul maxilarului sau cu dintii din jurul sau reprezinta cel mai mare risc al implantului dentar. In acest caz implanturile pot iesi sau chiar cadea ducand la o functionare necorespunzatoare si incomoda.
- Se pot infecta sau inflama gingiile sau tesuturile moi din gura.
- In cazul in care implantul se aseaza in maxilarul superior, procedeul trebuie efectuat cu maxima atentie deoarece se poate largi una din cavitatile sinusului ducand la sinuzita.
- Este bine de stiut ca persoanele fumatoare sunt predispuse la complicatii ale implanturilor dentare. La fel si persoanele cu sistemul imunitar scazut sunt predispuse la probleme majore.
Pe durata cator sedinte se intinde acest tratament stomatologic?
Numarul sedintelor necesare pentru un implant dentar difera de la pacient la pacient, in functie de dintii si de tipul de tratament ales de catre medicul dentist. Sunt cazuri in care interventia chirurgicala se efectueaza o singura data, dar sunt si pacienti care necesita aceasta interventie in doua etape. Sunt aproximativ 6-8 sedinte care duc la finalizarea tratamentului si acestea include consultatia initiala, interventia chirurgicala, controlul postoperator, etapele de protezare si controlul final.
Cum trebuie intretinuta igiena dentara dupa implantare?
Este suficient periajul dentar si utilizarea frecventa a atei dentare pentru o intretinere corecta. Se recomanda intreruperea fumatului deoarece acesta afecteaza pe perioada de cicatrizare dar si pe termen lung.
Citeste si despre urmatoarele subiecte pe siteul stomproced.ro:
- mini implant dentar
- implant din zirconiu
- implant din titan
- care sunt preturile implantului dentar
- alte solutii stomatologice din categoria implantologie