Peste tot in lume si la orice varsta oamenii se confrunta cu dureri de spate sau dureri aparute la nivelul membrelor inferioare sau superioare. Acestea nu numai ca au un impact locomotor direct, dar adeseori pot fi sursa unor stari depresive datorita disconfortului permanent resimtit de pacient. Durerile de spate la copii pot reprezenta un real pericol deoarece de multe ori acestia nu pot identifica sursa durerii sau nu dau atentie unor astfel de probleme.
Cauzele durerilor pot fi multiple, de la simple suprasolicitari ale unor parti ale corpului (ghiozdanul sau geanta de scoala supraincarcata), postura incorecta (postura cocosata), traumatisme survenite la joaca si la orele de educatie fizica, pâna la dureri survenite in urma unor infectii ale aparatului urinar, pietre la rinichi, incordare a muschilor, artita, hernii de disc, tumori etc. Data fiind varietatea cauzelor, pacientul sau insotitorul trebuie sa urmareasca atent posibelele actiuni care ii pot declansa durerile si sa ii le prezinte doctorului in detaliu, indiferent cat de insignifiate ar parea la prima vedere.
Febra, pierderea in greutate fara o cauza stiuta, tulburari de mers, stari de slabiciune sunt cateva dintre simptomele care pot aparea. In acest caz, se pot efectura diverse investigatii medicale precum tomogafie computerizata, MRI, scanare a oaselor, teste de laborator si alte investigtii de specialitate. In functie de afectiunile gasite tratamentele sunt numeroase si complexe, mergand de la simple exercitii, comprese si repaus la pat pana la medicamentatie si interventii chirurgicale.
Protejarea sanatatii copilului tau
Nu supraincarcati ghiozdanul copilului cu carti si rechizite care nu sunt necesare. Si mai mult decat atat, aveti grija ca greutatea ghiozdanului sa fie egal sustinuta de ambii umeri.
Incurajati miscarea in aer liber.
Alegeti intodeuna activitati fizice si sporturi in functie de nevoile si afectiunile copilului.
Intodeauna, corectati pozitia copilului.
Adaptati intodeauna mobilierul la inaltimea copilului si nevoile copilului. De exemplu, scaunul trebuie sa ii permita sa copilului sa atinga solul, biroul trebuie sa fie usor inclinat pentru a nu exista tendinta cocosarii asupra masei de studiu.
Nu incurajati pantofii cu toc inalt deoarece, fiind in crestere, pot aparea in timp deformari in modul de a pasi sau modificari de postura corecta a corpului.