Umanitar

Discriminare: exemple si tipuri

Atunci cand vine vorba de discriminare in Romania, acest fenomen este reglementat de catre legea 324/2006, care defineste aceasta notiune ca orice forma de excludere, restrictie sau preferinta care are la baza considerente nelegitime. De cele mai multe ori, actul de discriminare are la baza considerente precum nationalitatea, rasa, etnia, orientarile sexuale, varsta (nu intotdeauna acest factor este nejustificat), alaturi de multi alti factori.

Se poate vorbi de 2 tipuri de discriminare:

a) directa, prin care o parte (persoana fizica sau institutie) ofera un tratament preferential avand la baza unul dintre criteriile de mai sus;

b) indirecta, atunci cand unele persoane au de suferit sau nu pot beneficia de anumite avantaje din cauza unor hotarari preferentiale luate ulterior.

Care sunt persoanele care sunt cel mai adesea supuse discriminarii?

In principiu, absolut toata lumea este la un moment dat supusa discriminarii. Totusi, grupurile cu sansele cele mai mari sa primeasca tratament preferential negativ sunt:

a) femeile;

b) grupurile etnice;

c) persoanele infectate cu boli cronice necontagioase (de exemplu, persoanele cu forme de cancer sau care sufera de sindromul imunodeficitar);

d) persoanele cu unele forme de handicap;

e) persoanele care au orientari sexuale diferite;

f) membrii unor secte religioase;

g) persoanele din grupuri defavorizate.

Cum se manifesta discriminarea si cum poate fi ea combatuta in Romania?

Iata cateva cazuri de discriminare flagranta:

  1. o persoana nu este lasata sa intre intr-un restaurant din cauza ca face parte dintr-o anumita etnie;
  2. o femeie este platita cu o suma de bani mai mica decat un barbat, asta in conditiile in care au aceeasi pregatire si aceeasi experienta;
  3. familii apartinand unei anume etnii nu primesc locuinta sociala, insa toti cei apartinand nationalitatii din respectiva tara primesc.

In Romania, organismul care lupta impotriva discriminarii este Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, astfel ca orice plangere se adreseaza acestui organism, dar si la politie.

Sign up for our Newsletter and
stay informed