Exista multiple disciplina practicate cu bicicleta, de la probe de sosea pina la probe de munte. Disciplinele se practica cu biciclete specifice, special gandite pentru diferitele probe. Astfel, fiecare bicicleta este proiectata pentru cerintele carora trebuie sa le faca fata : fie pe teren foarte accidentat, fie pe potetci de munte sau pe sosea. De aceea este foarte important ca in momentul in care te hotarasti sa practici o anumita disciplina sa alegi o bicicleta potrivita pentru necesitatile si dorintele tale, extreme sau nu.
In functie de disciplina, cadrul bicicletei poate sa difere. Amintim aici bicicletele rigide (fully rigid) fara niciun fel de sistem de amortizare, bicicletele hardtail (furca cu suspensie si cadru rigid) si biciclete full suspension (furca si cadru cu amortizor).
Cross Country (XC)
Probele de Cross Country se numara printre cele mai populare discipline de mountainbiking. Cele mai importante aspecte ale bicicletei de Cross Country sunt : greutatea redusa si eficienta la pedalare. Cadrele acestor biciclete pot fi fabricate din aluminiu (cel mai popular), carbon sau titan. Constructia cadrelor poate fi hardtail sau full suspension. In acest sens, bicicletele sunt dotate cu suspensii de minim 80 de mm, iar in mod normal de 100 de mm.
Sectiunile ce trebuiesc parcurse in cadrul unui concurs de Cross Country sunt un mix intre trasee usor devivelate de munte sau poteci de padure. In unele cazuri, sectiunile ce trebuiesc urcate au un unghi mai mare, asadar necesita un efort pe masura. Traseele pot fi de dificultate usoara, medie sau grea.
Durata cursei poate fi intre 1 si 24 de ore in functie de dificultate. In cadrul concursurilor de Cross Country sunt acceptate biciclete cu roti de 26″ sau cu 29″.
Marathon (XCM)
Bicicletele pentru maraton se aseamana mult cu cele de Cross Country, concurentii putand opta pentru o bicicleta hardtail sau una fullsuspension. Furca cu amortizor este o necesitate. Maratonul este insa o cursa de anduranta, al carei traseu masoara minim 40 de km. Terenul pe care se desfasoara acest tip de concurs poate varia foarte mult, de la poteci de padure la asfalt. In unele cazuri, daca situatia traseului o cere, biciclistul trebuie sa fie capabil sa depaseasca anumite obstacole pe langa bicicleta.
Exista probe de maraton care pot ajunge chiar si la peste 160 de km.
All Mountain (AM)
Probele de All Mountain sunt puntea de legatura intre Cross Country si Freeride. Configuratia de componente a bicicletelor de All Mountain este relativ asemanatoare cu cea a bicicletelor de Enduro : suspensii cu o cursa generoasa de minim 140 de mm, componente durabile si solide si anvelope mai groase. Bicicletele de All Mountain trebuie sa ofere un minim de performanta si pentru portiunile cu urcari.
Sunt organizate concursuri de enduro, care prespun parcurgerea unui traseu intr-un timp cat mai scurt. Acesta este de obicei o poteca de padure, in coborare iar timpul cel mai bun castiga. Traseele nu sunt atat de denivelate precum in cazul probelor de Freeride sau Downhill.
Freeride (FR)
Bicicletele pentru Freeride sunt concepute pentru a face fata traseelor extreme dar si a sariturilor mari. Sunt dedicate in special traseelor tehnice, de coborare si presupun dotarea bicicletei cu o furca Double Crown (Coroana dubla) si cu un angrenaj ce dispune de o singura foaie.
Furca unei biciclete de Freeride masoara o cursa de amortizare intre 160 si 180 de mm. Bicicletele de Freeride pot fi dotate atat cu cadru Hardtail cat si cu un cadru cu suspensie.
Downhill (DH)
Este o proba raspandita si presupune abordarea unor coborari foarte extreme intr-un timp cat mai scurt. Exista numeroase concursuri de downhill in lume. Bicicletele de downhill se numara printre cele mai rezistente, fiind supuse unui stres mare pe trasee puternic denivelate.
Acestea se numara de altfel printre cele mai grele biciclete de pe piata, iar pretul acestora poate varia in functie de dotari. O bicicleta complet echipata pentru downhill, poate costa aproximativ 4-5.000 de euro, insa exista si exemplare mai scumpe. Furca beneficiaza de o cursa de amortizare de minim 180 de mm si poate ajunge pina la 203 mm. Toate furcile pentru downhill au o constructie Double Crown. De asemenea dimensiunile discurilor de frana se numara printre cele mai mari.
Trail (TR)
Bicicletele pentru Trail (poteci) sunt usor diferite fata de cele pentru Cross Country. Pot aborda trasee ceva mai dificile, insa nu mai dificile decat cele pentru All Mountain. Beneficiaza de furci cu suspensie cu o cursa de amortizare de minim 120 de mm si maxim 140 de mm. Acestea ofera in general o stabilitate mai buna la coborari sau pe diverse trasee usor denivelate, datorita unghiului mai mic al headtube-ului (68 de grade).
DirtJump / SlopeStyle (DJ / SS)
Cele doua probe sunt asemanatoare si prespun abordarea unor rampe realizate din placaj sau din pamant. In timpul sariturilor, biciclcistii trebuie sa execute diferite trick-uri, pentru care urmeaza a fi punctati. Furcile pentru DirtJump masoara o cursa de amortizare de 100 de mm, iar bicicletele pentru SlopeStyle beneficiaza si de amortizare pentru cadru.
Bicicletele pentru DirtJump sunt echipate cu cadru rigid. Dotari speciale sunt intalnite la nivelul angrenajului, cu o singura foaie si in unele cazuri cu un singur pinion (SingleSpeed), pentru reducerea greutatii.
Sunt organizate numeroase concursuri de DirtJump, in care competitorii trebuie sa-si etaleze posibilitatile de a manevra bicicleta in aer.
Four Cross Racing (4X)
Bicicletele pentru 4x se aseamana pe alocuri cu cele pentru DirtJump. Probele de 4x se numara printre cele mai agresive si constau in parcurgerea unui traseu puternic denivelat, cu sarituri. In fiecare proba iau parte cate 4 biciclisti iar contactul intre ei este permis. Bicicletele pentru 4x sunt concepute pentru o manevrabilitate excelenta la accelerare, sarituri si pe viraje.
Trial
Probele de trial se numara printre cele mai tehnice si presupun depasirea unor obstacole de pe traseu (boxpaleti, mosoare etc) intr-un timp restrans si cu cat mai putine greseli. Fiecare competitor este penalizat in momentul in care se sprijina cu mina sau cu piciorul de oricare din obstacolele de pe traseu.
Bicicletele de trial sunt usoare, au o singura foaie de dimensiuni mici si un pinion de dimensiuni medii. Nu este dotata cu sa, iar franele sunt concepute pentru a rezista unor sarituri (drop-uri) de la inaltimi foarte mari.