Amenajari Exterioare

Dirigintii de santier pentru case – da sau nu?

Obligativitatea legala a angajarii unui diriginte de santier in cadrul executarii oricarui tip de constructie, a adus, cu sine, un lung sir de intrebari pe care si le pun, in special, persoanele fizice care se confrunta cu o astfel de situatie.

dirigintii de santier

Conform legii 50/1991, doar o persoana care detine un atestat pe aceasta functie poate semna si autoriza procesele verbale care tin de executia unei lucrari. In timp ce proprietarul este responsabil de design-ul constructiei, dirigintele este cel care raspunde pentru siguranta acesteia, motiv pentru care s-a si dat aceasta lege. El nu poate fi inlocuit de catre un structurist, de exemplu, nici chiar in fazele determinante, din acelasi rationament.

In multe dintre orasele din Romania, atunci cand se doreste intabularea unei constructii, este necesara si prezenta cartii tehnice semnata de catre dirigintele de santier. Metodologia obliga, in acest sens, orice persoana fizica, sa angajeze un responsabil in aceasta functie, indiferent daca este vorba despre o constructie din mediul rural sau urban. Prin Legea 10/95, neasigurarea unei lucrari prin angajarea unui diriginte de santier constituie contraventie, pedepsindu-se cu amenda.

De altfel, nu doar obligativitatea legala este cea care ar trebui sa ne faca sa angajam un diriginte de santier pentru casa pe care urmeaza sa o construim. In general, o constructie necesita investitie nu doar din punct de vedere financiar, ci si din cel al timpului si al energiei noastre. Astfel, dupa un efort de asemenea anvergura, este normal sa ne dorim ca proiectul final sa fie sigur si sa reziste in timp. De aceea, alegerea unei persoane care are studii in aceasta privinta si care raspunde legal pentru siguranta constructiei pare a fi una dintre miscarile cele mai bune posibile. Desigur, exista foarte multe persoane in domeniul constructiilor care sunt pregatite sa garanteze pentru siguranta si modul de desfasurare al unui proiect insa, daca, de exemplu, se face abstractie de la normele necesare, intr-un caz, iar pe viitor apare un incident neplacut, nimeni altcineva nu poate fi tras la raspundere, decat dirigintele de santier. Deoarece este dorit ca astfel de situatii sa fie evitate, prezenta unui responsabil pe santier, in timpul desfasurarii lucrarii, devine nu doar un act de necesitate legala, ci si unul de necesitate morala.

Asadar, raportat la costul total al unei case si la pierderile care pot surveni in cazul unui cutremur, de exemplu, daca lucrarea nu a fost facuta conform normelor de siguranta, pretul necesar angajarii unui diriginte de santier devine unul foarte mic. La fel se intampla si daca privim spre alte riscuri care pot aparea, precum pierderea vietilor omenesti. De aceea, cea mai indicata actiune, atunci cand va decideti sa va construiti o casa, este sa contactati, in primul rand, un diriginte de santier, care sa se asigure ca investitia dumneavoastra este una de calitate si ca nu va supuneti nici unui fel de risc.

Related posts
Amenajari ExterioareIMOBILIARE SI CONSTRUCTII

Oferte reale de inchirieri si vanzari schele metalice. Afla cele mai utile informatii

Amenajari Exterioare

Dulux România a dat culoare de sărbătoare Palatului Elisabeta pentru Ziua Regalității

Amenajari Exterioare

Produsul ideal pentru umbrirea casei

Amenajari Exterioare

Am lansat www.profiledilatatie.ro

Sign up for our Newsletter and
stay informed