Piata energetica din tara noastra a cunoscut numeroase transformari in ultimii 20 de ani. Reinstitutionalizarea puternica, restructurarea a numeroase societati si companii, transformarile pe care le-a suferit legislatia romaneasca, implementarea programelor UE de sprijinire a modalitatilor de utilizarea a noi forme de energie verde sunt cateva din aspectele majore care au influentat intr-un fel sau altul dezvoltarea acestui sector.
Putem sa mentionam de asemenea si modernizarea unitatilor de productie energetica dar si chimica, inchiderea, dezafectarea sau deschiderea noi unitati de acest tip. Au aparut multiple societati care sa ofere consultanta sau servicii ISCIR in acest domeniu. Fiind autoritatea nationala ce reglementeaza aspecte legate de recipientele si instalatiile sub presiune si de ridicat, ISCIR a acordat licente de functionare, autorizatii pentru anumite prescriptii si subdomenii. Aceasta arie de activitate, foarte vasta de altfel, are cateva linii mari – instalarea, montarea, repararea , examinarea, investigarea, reglarea, verificarea; se reflecta asupra numeroase componente sau parti ale instalatiilor energetice precum: conducte metalice pentru fluide; cazane de abur (de joasa presiune) si apa fierbinte sau apa calda; echipamente anexe din centralele termic; sisteme de automatizare pentru cazane.
O asemenea firma autorizata ISCIR este Energofor. Serviciile pe care ea le furnizeaza de mai bine de 12 ani au inceput de la montaj si reparatii centrale termice si au ajuns ca azi sa deserveasca mari companii autohtone sau straine. Astfel, ea executa reglari si verificare supape de siguranta, spalari chimice ale cazanelor de abur si apa fierbine, calda, si conducte; verificari (examinari) periodice la echipamente sub presiune (cazane de abur si apa calda, conducte, recipienti). Mai mult decat atat, Energofor proiecteaza si executa centrale termice industriale, centrale de cogenerare cu turbina pe gaze si ofera servicii de consultanta, proiectare si montaj pentru centrale eoliene, panouri solare si instalatii energetica pe baza de biomasa sau biogaz. Astfel contribuind la dezvoltarea modurilor de utilizarea a energiei alternative in tara noastra.