Daca aveti de gand sa incepeti o mica afacere, un mini-market, un aprozar sau o alta afacere familala, atunci mai mult ca sigur veti avea nevoie de o casa de marcat. Acestea sunt necesare dar mai ales obligatorii in primul rand, pentru persoanele care au o afacere in domeniul comertului cu amanuntul, conform prevederilor articolului 1, alineatul 1 din OUG 28/1999.
O casa de marcat, va este in primul rand utila pentru a gestiona exact si corect, toate vanzarile care se fac. Beneficiile pe care vi le poate aduce o casa de marcat sunt multiple: in primul rand, evitati posibilitatea de a primi o amenda, in ale doilea rand, va va ajuta sa gestionati mai usor activitatile de vanzare pe care le efectuati, si nu in ultimul rand, veti putea observa exact ce sume ati incasat in fiecare zi, astfel evitand riscul de a fi inselat de vanzatori.
Bineinteles, nu tot ce inseamna comert cu amanuntul, intra sub incidenta legii. Sunt sustrase de la obligativitatea de a trece obiectele vandute printr-o casa de marcat, domenii ca vanzarile de ziare si/sau reviste, vanzarea de obiecte religioase si de cult, efectuarea constructiilor sau vanzarea de pachete turistice.
Pentru a detine insa o afacere in acest domeniu economic, trebuie in primul rand sa fiti persoana juridica si sa aveti o firma cu una din urmatoarele forme:
– Societate comerciala cu raspundere limitata (SRL)
– Societate comerciala pe actiuni (SA)
– Alte forme juridice (AFJ)
– Societate comerciala in nume colectiv (SNC)
– Locatia gestiunii (LOC)
– Inchiriere (INC)
– Asociatie familiala (ASF)
– Concesiune (CON)
– Regie autonoma (RA)-
– Societate comerciala in comandita simpla (SCS)
Daca v-ati facut firma si v-ati apucat de dezvoltat afacerea, pentru a fi in conformitate cu legea, magazinul dumneavoastra trebuie sa detina printre altele case de marcat si cantare electronice. Le puteti achizitiona de la orice firma care comercializeaza aparatura fiscala. Teoretic, tot firma rescpectiva va poate oferi asistenta atat la achizitia caselor de marcat, cat si la instalarea si configurarea lor. Alta optiune ar fi sa le achizitionati online, din diferite magazine. Exista modele si preturi pentru toate buzunarele si bineinteles, pentru toate tipurile de afaceri.
Tipul de casa de marcat pe care o alegeti va depinde in functie de necesitatile dumneavoastra. Ar trebui sa luati in considerare urmatoarele caracteristici, atunci cand va alegeti o casa de marcat: modul in care se alimenteaza (la curent sau la baterie), daca are cititor de coduri (pentru un magazin cu foarte multe produse, este destul de util), memoria fiscala pe care o are, daca vine sau nu cu o imprimanta, sau tipul de ecran.
Dupa ce v-ati ales modelul de casa de marcat, in functie de cat de mare este afacerea si volumul de vanzari zilnice din unitate, va trebui sa o fiscalizati. Procesul de fiscalizare a unei case de marcat este destul de simplu si presupune sa intocmiti un dosar pe care il depuneti la Directia Generala a Finantelor Publice, cu toata documentatia necesara, la care trebuie sa adaugati si seria fiscala a casei de marcat si datele firmei pentru unitatea de service. De asemenea, trebuie sa mai adaugati la dosar o copie dupa certificatul firmei si stampila.
Asta este tot. Intrati acum in legalitate cu magazinul dumneavoastra, achizitionand o casa de marcat!