Cand soseste momentul sa schimbe uleiul masinii proprii, cei mai multi automobilisti se incred orbeste in mecanicul lor favorit. O operatiune atat de delicata nu ar trebuie tratata cu superficialitate pentru ca asa cum ne aduc aminte mecanicii batrani- „uleiul este viata motorului”. Cu aceasta afirmatie, astazi la fel de actuala, ei ne aduc aminte ca schimband uleiul periodic si folosindu-se un lubrificant de calitate, s-ar putea lungi viata propulsorului, punandu-ne la adapost de eventualele defectiuni si asupra altor piese auto.
Cand trebuie sa schimbam uleiul deci, este bine sa stim ce anume varsam in baia de ungere a motorului. Mai mult, cei care nu au posibilitatea de a efectua singuri schimbul in propriul garaj, ideal ar fi sa ajunga la mecanic cu niste idei clare, propunandu-i un ulei specific. La acest punct insa, apare o noua intrebare: ce lubrificant sa alegem dintr-o panorama de produse atat de larga si complexa?
La momentul actual exista pe piata uleiuri cu calitati revolutionare, proiectate pentru a imbunatati randamentul motorului, reducand pana la 15% din frecarea dintre componentele metalice in miscare.
Pe langa rolul de protecte a suprafetelor metalice, uleiul contribuie si la racirea mecanismelor, transferand caldura din zonele mai calde in zonele mai reci, mentine curate partile mecanice, prevenind formarea de depozite si mentinand in suspensie impuritatile.
Care sunt specificitatile unui ulei de motor? Acestea sunt reprezentate de o sigla care furnizeaza indicatii asupra caracteristicilor calitative ale uleiului de motor si asupra destinatiei sale. Prin citirea corecta a specificitatilor, utilizatorul poate fi in gradul de a intelege care este nivelul minim de calitate depasit de lubrificant. In orice caz, datele specificate nu mentioneaza cu cat este depasit nivelul minim si, de aceea, adesea se considera eronat ca doua uleiuri cu aceleasi specificitati sunt de fapt identice.
Cum alegem uleiul de motor? Fiecare motor are nevoie de un lubrificant cu caractere specifice potrivite. De aceea, este bine sa respectam indicatiile fabricantului pe care le regasim in cartea tehnica a masinii, unde este apecificat care tip de ulei trebuie utilizat. Comerciantii de piese auto pot furniza si ei date cu privire la oportunitatea folosirii diverselor tipuri de uleiuri, iar cei care vor sa economiseasca pot sa gaseasca piese auto online, inclusiv uleiuri de motor de calitate la