Daca folosesti multe produse confectionate din lemn, precum paleti, lazi sau panouri atunci, cu siguranta, trebuie sa stii cum se realizeaza reciclarea lor. O echipa profesionista, care desfasoara serviciul de transport moloz, iti poate oferii mai multe detalii despre cum sa dai o noua viata deseurilor!
De ce sa reciclezi lemnul? Predomina doua argumente in favoarea reutilizarii:
- Dezvoltarea durabila: acest proces implica participarea ta in conservarea padurilor si a ecosistemului.
- Respectarea legislatiei in vigoare: Incepand cu 1 iulie 2019 atat cetatenii cat si companiile trebuie sa debaraseze gunoiul doar in pubele speciale de colectare. In plus, legea anti-risipa, promulgata in anul 2016, urmareste reducerea si valorificarea deseurilor.
Lemnul este un material care ofera multe posibilitati in ceea ce priveste recuperarea. Poate fi folosit in fabricarea hartiei, placilor aglomerate din lemn (PAL), placilor din fibre de lemn (PFL), bioetanolului, vopselelor sau a unor combustibili pentru generarea energiei. Acesta este un material de dezvoltare durabila, esential provocarilor din viitor, care trebuie pretuit si valorificat.
Lemnul din categoria A este in totalitate recuperabil intrucat este netratat si nevopsit. Acesta poata sa provina din: ambalaje netratate, paleti, lazi, cutii, panouri nepatate, scanduri si grinzi, dar si din tamburi de cablu. Spre deosebire de cheresteaua de clasa A, cea de clasa B este usor tratata, iar cea de clasa C are aplicata un tratament periculos pentru mediu, de aceea trebuie sortate si manevrate diferit.
Cum reutilizezi cheresteaua? Pentru inceput poti apela la specialisti in valorificarea deseurilor. Companiile de transport moloz vor incarca, sorta si trimite catre un centru de recuperare a deseurilor lemnoase. Incredintarea lemnului catre profesionisti va reduce impactul daunator asupra mediului si va limita taierea altor arbori destinati crearii de noi produse. Odata ce deseurile sunt preluate de echipa de recuperare, acestea vor fi supuse unor tratamente specifice, menite sa le reconditioneze. Paletii si placile sparte sau care nu corespund anumitor norme vor trece printr-un nou proces de sortare. Deseurile de lemn sunt transformate in materii prime pentru fabricarea placilor aglomerate, celulozei si produse pentru curatare si degresare. In plus, pot fi valorificate ca energie lemnoasa intrucat sunt destinate arderii, pentru a produce caldura sau electricitate. In general, acest proces se realizeaza intr-un spatiu cu cazane de biomasa unde deseurile se transforma in rumegus, pornitor de foc de busteni, lemn pentru gratar sau scoarta calibrata.