Plasarea unei parti din economiile personale in investitii la bursa este deja o practica frecventa in tarile cu o educatie financiara mai ridicata, insa, deocamdata, in Romania, investitiile la bursa nu sunt facute decat de foarte putini oameni. Sa spunem ca dorim sa investim la bursa, dar care sunt costurile, ce trebuie sa facem pentru asta si cat de bine este sa investim la bursa?
Principalul avantaj al unor investitii pe pietele de capital, este ca puterea de cumparare a banilor este asigurata pe termen lung, apoi astfel se poate construi un plan pentru perioada de pensii si obtinerea unei noi surse de venit pe termen lung.
Daca nu ati mai facut investitii la bursa nicioadata, este recomandat ca primul pas sa fie gasirea unui profesionist, fie ca este consultant de investitii sau broker. Deasemenea este necesar ca si dumneavoastra sa incepeti sa studiati mecanismele specifice investitiilor la bursa.
Este esential ca mai ales la inceput, sa ai pe cineva cu experienta (dovedita) si sincer, care sa spuna daca este o perioada buna de investit la bursa sau daca mai trebuie sa asteeptam, daca profilul personal, familial si profesional este compatibil cu conceptul de a investi pe bursa sau nu. Daca tu ca individ in activitatea profesionala te expui la multe riscuri, si ai cheltuieli foarte mari, e posibil ca investitiile la bursa sa reprezinte pentru tine un stres suplimentar, ceea ce ar ptuea sa te determine sa faci greseli cand investesti la bursa.
Primul pas in „aventura” pe piata de capital va fi studiul si acumularea de notiuni, cunostinte despre bursa si investitiile financiare, si asta o vei face prin citirea (studierea) de reviste si carti de specialitate, cat si prin participarea la cursuri si seminarii in care se dezbat subiecte financiare.
La unele firme de brokeraj exista si posibilitatea de deschidere a unui cont demonstrativ de tranzactionare pe o anumita perioada, astfel incat sa poti testa in practica strategia ta de investii. Dupa ce incepi sa ai castigri regulate in contul demonstrati poti sa soliciti deschiderea unui cont real in care sa investesti bani reali la bursa.
Ce valoare are prima investitie la bursa?
Desi anumiti brokeri, in special bancile mari, au criterii mai exclusiviste, acceptand doar clienti ce doresc sa inceapa investiile cu anumite sume de bani minime, care pot fi chiar si de 100.000 de euro in sus, exista si brokeri care nu impun o suma minima.
Daca se vizeaza orizonturi mai scurte de timp, atunci profilul de speculator la bursa este cel care trebuie ales. De obicei, speculatorii tranzactioneaza in special produse derivate, contracte futures, optiuni sau contracte pentru diferenta (CFD-uri), care la permit sa aloce sume mai mici de bani. E adevarat ca oportunitatile si sansele de a castiga sume foarte mari sunt mai mari in aceste cazuri, dar si riscurile sunt pe masura, si poti pierde multi bani. Se considera ca un speculator poate demara o strategie de tranzactionare cu o suma ce incepe de la 5.000 lei.
Broker-ul cu care lucrati este platit cu un comision, care reprezinta procent din valoarea tranzactiilor efectuate de client, asa ca chiar daca ati vandut cu aceeasi suma cu care ati cumparat in realitate ati pierdut bani pentru ca trebuie sa platiti comisionul brokerului. Comisionul brokerului daca rulati pe bursa cifre mici se apropie de 1%, in momentul cand sumele rulate sunt mai mari si comisionul brokerului scade.
Totusi nu este indicat sa faceti investitii la bursa reale pe Internet, daca sunteti un incepator, deoarece, in acest caz, nu aveti cui sa cereti un sfat, atunci cand aveti nevoie. In schimb conturile demostrative cu investitii irtuale pe internet pot fi un instrument excelent pentru a experimenta si a invata