Soia este o planta leguminoasa originara din Asia, fiind folosita inca din timpuri stravechi ca planta de cultura in China, nefiind date exacte inregistrate desprea vechimea plantei. DinChina, a patruns in Orientul Indepartat.
Soia este o planta anuala erbacee care apartine genului Glycine, care cuprinde numeroase specii, printre care si cea mai importanta, Glycine hispida care cuprinde la randul ei patru subspecii.
Soia-proprietati si importanta:
– Soia este o planta “oleoproteinoasa”care se cultiva in multe tari ale lumii si avand o multitudine de intrebuintari in industria alimentara, zootehnica si alte industrii nonalimentare.
– In alimentatia omului se utilizeaza semintele si pastaile nemature pentru prepararea de diferite mancaruri. De asemenea, semintele mature pot fi utilizate in diferite retete culinare. Plantutele tinere cu cotiledoane si primele frunzulite sunt utilizate pentru prepararea de salata.
– Semintele sunt bogate in substante proteice (27,0 – 50,0%) si grasimi (17,2 – 26,9%).
– Din boabe de soia se fabrica ulei, margarina, lapte, conserve, la fabricarea produselor de panificatie si a pastelor fainoase, a ciocolatei, cafelei, cacao, branzei, etc.
– Faina de soia, in cantitati reduse (10 – 15%), in amestec cu faina de grau, determina obtinerea unei paini mai hranitoare, se poate folosi ca adaosuri la supe si pentru realizarea concentratelor proteice, proteinelor texturate (“carne vegetala”) si ca substituenti ai carnii intr-o serie de preparate culinare.
– In furajarea animalelor se utilizeaza sroturile de soia ramase dupa extragerea uleiului ca sursa proteica de baza in obtinerea furajelor concentrate pentru majoritatea categoriilor de animale. Sroturile de soia constituie un articol de comert international foarte important, de multe ori avand o valoare mai mare decat uleiul care se obtine din seminte.
Daca in ratia gainilor se adauga 10 g de urluiala de soia, productia de oua creste considerabil, chiar cu pana la 40 %.
In ratia zilnica a unei vaci de lapte 1-2 kg de srot de soia creste productia cu 1 – 1,5 litri lapte pe mulsoare.
– Planta intreaga se foloseste ca furaj verde pe pasune, fan uscat si conservat, nutret insilozat, iar tulpinile si pastaile ramase dupa treierat se pot folosi in furajarea animalelor (dupa o prealabila pregatire), ca ingrasamant organic, combustibil sau pentru prelucrari industriale (obtinerea furfurolului si matasii artificiale).
– Fiind planta leguminoasa, care intra in relatie de simbioza cu bacteriile fixatoare de azot, soia este o planta buna premergatoare chiar si pentru cerealele de toamna, cand se cultiva soiuri timpurii, lasand in sol cantitati mari de azot (80 – 120 kg/ha).
Pentru a putea fi utilizata in toate situatiile enumerate anterior, soia, trebuie cultivata in cele mai bune conditii care sa-i dea posibilitatea sa ofere productii cat mai mari si cat mai calitative.
Cultura de soia se intalneste de la 55 grade latitudine nordica (Moscova) pana la 45 grade latitudine sudica (Argentina siChile).
Acest lucru demonstreaza capacitatea foarte ridicata de adaptare la diferite conditii climatice si de sol, dar cele mai bune rezultate se obtin in zona temperata calda, cu umiditate suficienta si soluri propice.
Intaranoastra zonele geografice pentru cultura de soia se impart:
– in functie de cerintele fata de clima si de sol; se intalnesc 3 zone de favorabilitate;
– in functie de potentialul termic, respectiv suma temperaturilor biologic active (TBA) cu pragul biologic de 10 grade C; se intalnesc 5 zone de favorabilitate
Alt aspect important in tehnologia de productie sunt lucrarile de pregatire a solului, pentru cultivarea soiei, care sunt asemanatoare cu lucrarile de pregatire a terenului pentru cultura porumbului.
Prin lucrarile de pregatire a solului in vederea semanarii soiei se urmareste:
– afanarea si aerisirea solului;
– incorporarea in sol a tuturor resturilor vegetale, a ingrasamintelor si amendamentelor;
– distrugerea totala a buruienilor;
– crearea unui pat germinativ optim pentru semanat si care sa asigure rasarirea plantelor si dezvoltarea lor in continuare;
– acumularea unor rezerve mari de apa in sol, care sa permita aprovizionarea plantelor pe durata vegetatiei.