Adolescenti si parinti deopotriva, cu totii se gasesc fata in fata cu problema controlului greutatii. Considerand implicatiile pe plan biologic si psihologic pe care obezitatea le poate avea, tot mai multi oameni isi pun intrebarea in ce masura ar trebui sa recurga copiii la diete sau produse de slabit.
Pentru un adult, mai mult sau mai putin informat, decizia de a urma o cura aduce dupa sine responsabilitatea totala a propriilor actiuni. Cu adolescentii insa este mult mai dificil pentru ca parintii sunt cei care ar trebui sa intervina de cate ori sanatatea acestora este in pericol. Prin urmare, sunt copiii prea tineri pentru a imbratisa deviza vreau sa slabesc?
Avem zilnic de infruntat numeroasele exemple din mass media, prin care aflam despre celebritati care si-au supus copiii la diferite regimuri, fie ele de slabit sau pur si simplu de imbunatatire a stilului de viata.
O parte dintre aceste exemple sunt totusi educative, in masura in care promoveaza anumite obiceiuri alimentare sanatoase si invata tinerii cum sa-si portioneze mesele. Cu toate acestea, este foarte important sa fim siguri ca modelele pe care am vrea sa le urmam sunt special destinate adolescentilor. Ritmul metabolic si nevoile nutrionale difera nu doar de la un organism la altul, ci si de la un an la altul si pot fi influentate de foarte multi factori de mediu.
Prin urmare, singura directie in care ne-am putea inspira atunci cand consideram necesitatea de a recurge la produse de slabit pentru micutii nostri ar trebui sa fie importanta evaluarii profesionale.
Medicii pediatri in colaborare cu nutritionistii sunt cei care ar trebui sa intervina activ in viata unui copil care isi repeta obsesiv vreau sa slabesc. Indiferent de motivele de la baza acestei decizii, adultii au responsabilitatea de a duce copiii pentru o evaluare generala. In functie de informatiile legate de varsta, inaltimea, greutatea si indicele de masa corporala al adolescentului, dar, mai ales, de alte conditii medicale pre-existente, se poate stabili un regim de slabit.
Expertii sunt de parere ca aceste actiuni nu ar trebui sa fie initiate decat in contextul in care kilogramele in plus reprezinta un pericol pentru santatea copilului. Si totusi, presiunea sociala poate fi suficient de puternica incat sa cauzeze complexe sau inaptarea in grup, marcand in mod negativ personalitatea in formare a acestuia.
Se poate spune deci ca exista mai multe aspecte de cantarit atunci cand stabilim daca fiul sau fiica noastra chiar are nevoie sa urmeze un regim de slabit, in ciuda insistentelor la care suntem supusi. Din aceasta cauza nu exista un raspuns prestabilit la aceasta intrebare, raspunsul reducandu-se la judecata adultilor implicati si cu putere de decizie.