Toamna se face simtita si este posibil ca locuinta ta sa nu intruneasca conditiile unui confort termic adecvat anotimpului rece. Poate nu esti racordat la reteau de termoficare a orasului sau poate nu-ti poti permite achizitionarea unei centrale termice. O solutie relativ simpla si la indemana oricui ar putea fi folosirea unui convector .
Convectorul este un aparat de conversie termica cu un principiu de functionare nu foarte complicat. Aerul rece din incapere este absorbit prin partea inferioara a aparatului, este incalzit si apoi evacuat prin partea de sus.
In magazine se gasesc diferite modele si tipuri de convectoare . O clasificare a lor se poate face dupa tipul de energie pe care-l folosesc.
Convectorele electrice transforma curentul electric in energie termica. Functioneaza in doua sau trei trepte de incalzire, in functie de puterea pe care o poate genera convectorul. Comparativ cu celelalte tipuri, convectoarele electrice sunt mai ieftine. Pentru a functiona in parametrii normali, temperatura incaperii trebuie sa fie cuprinsa intre 5 si 30 grade Celsius. Incalzirea incaperii se poate face intr-un timp scurt datorita curentilor de aer ce se formeaza.
Avantaje:
- – au un profil subtire, nu ocupa spatiu mare;
- – au incorporate un termostat de reglaj si unul de siguranta;
- – se monteaza pe perete;
- – au o functionare silentioasa.
Convectorele pe gaz cu camera inchisa au o eficienta mai mare dar si pretul este mai ridicat.
Randamentul mediu al convectoarelor de gaz depaseste randamentul centralelor pe gaz. Cazanele termice cu gaz se instaleaza in afara incaperii care urmeaza a fi incalzita, prin urmare, o parte din energia termica se pierde pe circuit. Conform standardelor, randamentul prescris ale convectoarelor pe gaz este de 82-90%, acelasi cu valorile prescrise pentru centralele termice pe gaz. Daca se compara cheltuielile pentru incalzirea aceleiasi incaperi folosind diverse instalatii, se constata ca, cheltuielile de investitie si de mentinere in functiune ale convectoarelor pe gaz sunt cele mai reduse.
Amplasarea in lociunta
Montarea unui convector de perete s-a dovedit a fi cea mai buna optiune. Este bine ca acesta sa fie amplasat in zona ferestrei. Aerul rece va fi preluat imediat de catre convector. Avand o forma ingusta, cu o grosime mai mica de 10 cm, convectoarele de perete, ocupa putin spatiu.
Bransarea la reteau electrica se poate face direct fara intermediul unei prize. Montarea trebuie executata de catre o echipa de spesialisi care vor raspunde pentru siguranta montarii si vor asigura garantia.
Un convector mobil poate asigura incalzirea mai multor incaperi prin simplul fapt ca poate fi deplasat cu usurinta. Totusi in timpul deplasarii trebuie sa aveti in vedere cateva reguli. Convectorul nu trebuie sa agate suprafetele de contact (podea, covor, mocheta). In caz contrar, riscul de incendiu este ridicat.
Daca doriti montarea unui convector in baie, acesta trebuie sa fie prins pe un perete fara risc de umezire, pentru a evita accidentele.
Utilizare
Convectorul este dotat cu termostat reglabil si senzor de caldura. Acestea asigura o temperatura constanta in incapere. Termostatul declanseaza automat pornirea sau oprirea aparatului in momentul in temperatura in incapere scade sau ajunge la nivelul dorit. Consumul de energie va fi redus doarece aparatul va functiona pana la obtinerea temperaturii obtime. Daca se folosesc mai multe convectoare sau sisteme aditionale de incalzire in aceeasi incapere, este necesar un termostat de camera.
Atentionari
Daca simtiti miros de gaz, primul lucru inchideti alimentarea cu gaz. Nu actionati nici un comutator sau intreruptor electric, nu utilizaii nici o sursa de foc sau de scantei. Aerisiti camera. Apelati la personalul autorizat pentru remedierea problemelor.
Convectorul electric trebuie sa fie legat la impamantare. Asigurati-va ca alimentarea se face cu tensiunea corecta, cea indicat` pe placuta de identificare a aparatului. Cordonul de alimentare electrica in caz de avariere trebuie inlocuit numai de catre personal autorizat. Inainte de a executa orice operatie de intretinere se va scoate aparatul de sub tensiune.
Inainte de pornirea convectorului asigurati-va ca acesta este alimentat. Feriti cordonul de alimentare al ventilatorului de partile calde ale convectorului.
In cazul unei opriri pe o perioada mai lunga de timp se recomanda inchiderea robinetului de separatie al conductei de alimentare cu gaz si intreruperea alimentarii cu energie electrica.
Pentru mai multe detalii tehnice va rog sa accesati pagina “prompt-sevice”.
Nici un articol asemanator.