Pizza este una dintre mancarurile internationale pe care le mananca cu placere aproape toata lumea. In Bucuresti, de exemplu, se comanda zilnic 10.000 de pizza (conform Capital.ro). Insa desi este un aliment asa de raspandit, multi dintre consumatori cred in cateva mituri legate de pizza. Din acest motiv am decis sa jucam rolul Distrugatorilor de Mituri si sa spunem adevarurile legate de pizza.
1. Pizza provine exclusiv din Italia
Fals. Italienii au jucat rolul principal in ceea ce priveste evolutia pizzei, insa contrar credintei, tara de origine a acestui fel de mancare pe care o adoram cu totii, nu este Italia. De fapt nu se stie cine a “inventat” aceasta mancare delicioasa. Desi cultura meditareana are variante incipiente inradacinate in dieta lor, variante similare au fost descoperite si in Egipt, Babilon si Imperiul Persan. Se stie ca in Grecia antica mancau o paine rotunda si plata, deasupra careia puneau diferite condimente si ingrediente. Ceea ce provine din Italia este varianta moderna a pizzei: blatul uns cu sos de rosii cu mozarella deasupra.
2. Pizza nu este un aliment nutritios
Fals. Ingredientele de pe pizza includ produse lactate (in forma de mozarella sau alte branzeturi), cereale (incorporate in blat) si rosii, iar conform Institutului American de Alimente Congelate acestea contin nutrienti precum:
– calciu (joaca un rol in duritatea oaselor si sanatatii dintilor, in mentinerea frumusetii parului si unghiilor, respectiv este implicat in functia inimii si a sistemului nervos) ,
– proteine (responsabile pentru intretinerea, repararea si cresterea muschilor),
– fosfor ( ajuta in procesele de crestere si de vindecare, asigurand energia si vigoarea organismului),
– vitamina B3 (ajuta la metabolizarea alimentelor in energie, este benefica pentru piele, sistemul nervos si cardiovascular),
– vitamina B9 (scade riscul bolilor de inima si creste performantele intelectuale),
– fier (influenteaza procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnavire si preintampina oboseala)
3. Blatul pufos este mai putin sanatos decat blatul subtire
Fals. Ambele feluri de blat sunt la egalitate din acest punct de vedere. Ambele feluri de blat au aceasi cantitate de faina si alte ingrediente, insa de obicei se pune mai putin aluat cand se prepara o pizza cu blat subtire. De fapt, procentul de umezeala este cel care influenteaza in mare masura daca blatul va fi unul pufos sau unul crocant. Ceea ce determina daca o pizza este mai sanatoasa sau mai putin sanatoasa este felul topping-urilor si cantitatea acestora pe pizza.
4. Nu este indicat sa mananci pizza care a ramas de aseara.
Fals. Poti manca linistit pizza ramasa de cu o seara inainte, insa ca aceasta sa isi pastreze mai mult timp savoarea trebuie sa iei in considerare cateva aspecte legate de pastrarea acesteia peste noapte. In primul rand trebuie sa pastrezi pizza in cutia sa ori sa o invelesti intr-o folie protectoare, insa acest lucru nu este de ajuns. In plus, este important si sa o pastrezi in frigider, deoarece ingredientele, precum mozzarella, sunca, bacon, prosciutto crudo si diferite tipuri de carne, trebuie refrigerate ca sa isi pastreze prospetimea.
Tu in care dintre aceste mituri ai crezut pana acum?
Despre autor:
Pizza Colosseum este o pizzerie si restaurant in mijlocul Bucurestiului. Indiferent daca vreti sa mancati in cadrul restaurantului ori daca optati pentru livrare mancare, puteti savura o varietate mare de mancaruri italienesti dar si traditional romanesti: pizza, platouri, gratare cu garnitura, salate, ciorbite si supe si multe altele.