Propolisul este un fel de clei rasinos, cu o culoare rosiatica inchisa puternic, uneori galbena verzuie pe care albinele il aduna de pe mugurii unor copaci si mai ales de pe castani, plopi, mesteacan, salcii si de pe brazi. Acesta se intareste la temperaturi scazute si devine casant, iar la caldura devine moale si se intinde in fire.
Albinele aduc propolis la stupi in cosuletele picioarelor din spate, exact ca si pe polen, insa nu il strang in celule ci il pun in spatele ori pe peretii stupului. Albinele culeg propolis tot in timpul culesului de miere si polen, dar mai ales toamna. De propolis au nevoie pentru a acoperi crapaturile stupilor, spre a unge peretii stupului pentru a nu mai patrunde umezeala inauntru. Propolisul mai este folosit de albine pentru a intari fagurii si pentru a acoperi cadavrele diversilor dusmani care au intrat in stup. De multe ori se pot regasi in stupi (melci, soareci, fluturi de noapte), omorati de albine si apoi acoperiti cu o pojghita subtire de propolis. Prin aplicarea acestei pojghite acesta impiedica descopunerea cadavrelor.
Pentru a impiedica intratrea in stup a diferitilor dusmani, albinele cladesc din propolis, in interiorul urdinisului un fel de poarta in care lasa numai un mic loc de trecere
In unele zone, albinele aduna cantitati mari de propolis si lipesc cu ele ramele stupilor, nu numai una de alta ci si cand stupul nu e bine construit.
Acest produs al albinelor este o substanta extrem de lipicioasa care se indeparteaza destul de greu de pe maini in conditiile in care este manipulat la temperaturi ridicate, o metoda foarte usoare pentru a ne curata, este cu o carpa inmuiata in spirt.
Propolisul este deja consacrat ca fiind cel mai puternic antibiotic natural cunoscut, fiind astfel unul dintre cele mai bune remedii naturale. Poate fi utilizat in special sub forma tincturii de propolis, si este folosit in vederea intaririi imuniatii, inlaturarea afectiunilor intestinatle, un foarte bun dezinfectant pentru dantura, in combaterea cancerului.
Propolisul poate fi folosit atat pe cale interna cat si pe cale externa.
Pe cale externa poate fi folosit in tratarea arsurilor sub forma de spray pentru tratarea micozelor.
Propolisul si-a castigat locul si in produsele cosmetice in special datorita calitatilor sale dezinfectante, anestezice, antiinflamatoare si antimatreata. Este folosit in cadrul apelor de gura, in paste de dinti, creme pentru fata, lotiuni de corp, sampon cu propolis, mai poate fi administrat si sub forma de pastile.