Electronice

Ce trebuie sa stim despre aerul conditionat

Scopul fiecarui aparat de aer conditionat este acela de a crea un mediu confortabil pentru ocupantii unor incaperi prin controlul starii aerului (temperatura, umiditate, grad de puritate, mirosuri, zgomot etc.).

Aparatele sunt de o mare varietate. Vom incepe cu cele mai cunoscute si mai ieftine aparatele de aer conditionat de perete, tip split.

La acestea sunt vizibile condensatoarele (unitatile exterioare). In incaperi, pe pereti, sunt montate evaporatoarele (unitatile interioare). Intre cele 2 unitati, prin conducte , uzual confectionate din cupru,  izolate termic, circula agentul frigorigen (un freon). Impreuna, formeaza un tot, aparatul de aer conditionat care poate modifica, in primul rand, temperatura incaperilor.

In general, unitatea interioara contine: bateria de evaporare, ventilatorul aferent (recircula aerul in incapere), filtrul de aer (din material sintetic), grilele de baleiaj orizontal/vertical a jetului de aer.

Unitatea exterioara contine: bateria de condensare, ventilatorul aferent (racire condensator), compresorul frigorific.

Spliturile au „scos” o mare parte din zgomot afara din casa. Spliturile, sunt create in special pentru spatiile mici (locuinte, mici incaperi fara procese nocive), care nu necesita ventilare.

Puterile frigorifice uzuale ale spliturilor se afla in domeniul 2-8 kW (cca. 7.000-27.000 Btu/h). Din acest punct de vedere, aparatele de aer conditionat pot fi aparate de aer conditionat 9000BTU, 12000BTU, 18000BTU, 24000BTU, 26000BTU etc..

Iata unele din dezavantajele utilizarii spliturilor:

(1) Spliturile uzuale nu introduc aer proaspat; acestea recircula aerul din incapere, racindu-l si, intr-o anumita masura, dezumidificandu-l.

(2) Spliturile ieftine introduc, de regula, aerul racit cu viteze mari, producatoare potentiale de curenti, mai ales in incaperile mici.

(3) In cazul incaperilor mari, sunt necesare mai multe unitati interioare.
(4) Filtrele, din dotarea spliturilor, sunt realizate pentru incaperi cu praf moderat, fara alte noxe. Spliturile au insa si avantaje certe:

a. Puterea electrica este modica, unitatea interioara este usor de amplasat.
b. Jeturile de aer ale spliturilor cu viteze mici nu deranjeaza intr-o incapere, chiar mai mica.

Related posts
ElectroniceTehnologie

Camere de supraveghere – cum le alegem pe cele potrivite?

Electronice

Laptop pentru internet, muzica si filme

Electronice

Accesorii necesare pentru case de marcat

Electronice

Serviciile de reparatii televizoare intr-un centru specializat!

Sign up for our Newsletter and
stay informed