Amenajari

Ce trebuie sa stii despre centrala pe lemne?

Traim intr-o zona in care orice locuinta trebuie sa fie incalzita. Pe perioada iernii,  temperatura scade atat de mult incat fara incalzire riscam sa dezvltam boli grave. In cazul apartamentelor de bloc, incalzirea se face prin reteaua termica, insa in cazul unei case, incalzirea trebuie sa se faca cu ajutorul unei centrale. Solutii pentru centrale sunt foarte multe, de la centrale pe gaz, pana la centrale pe carbun sau centrale pe lemn. Dintre toate insa, cele mai bune centrale sunt cele pe lemn, sau acele  centrale pe combustibil solid Lipesnele care pot folosi atat carbune, cat si lemn.

Inainte de a cumpara o centrala insa, trebuie sa cunosti cateva lucruri despre ea, deoarece chiar daca alegi centrala pe lemn, trebuie sa stii daca vei comanda o centrala cu gazeificare sau cu ardere clasica si evident, care este marimea centralei pentru care optezi.

Cu gazeificare sau cu ardere clasica?

Ambele variante aduc atat avantaje, cat si dezavantaje. Daca optezi pentru centrala cu gazeificare, atunci ai avantajul unui cazan foarte usor de curatat si a unei camere de ardere mult mai spatioasa. Practic, vei putea introduce lemne mai lungi iar arderea va fi mult mai eficienta. Aceasta eficienta este data de arderea inversa, prin gazeificare.

Un mare avantaj al centralelor cu gazeificare este faptul ca au un nivel de noxe redus. Marele dezavantaj al acestui tip de centrala este faptul ca necesita doar arderea de lemne uscate.

De cealalta parte, centralele cu arere clasica permit si introducerea de lemne uscate, insa eficienta sa nu este unul tocmai bun.

De ce alte detalii trebuie sa mai tii cont atunci cand alegi centrala pe lemne?

Un alt detaliu, foarte important, este cazanul si puterea acestuia . De regula, cazanele au puteri diferite si evident, preturi diferite. Alegerea cazanului trebuie sa se faca in urma unui calcul foarte bun al necesarului termic pe care il are locuinta. Acest calcul depinde de multe criterii, cum ar fi volumul camerelor, termoizolatia casei sau zona in care este construita locuinta.

Nu trebuie sa se uite nici radiatoarele sau caloriferele, care ofera caldura si conductele care ajung la  ele. Cele mai bune tevi sunt cele de cupru, insa sunt si cele mai scumpe, asdar, alegerea poate sa fie una foarte dificila.

 

Related posts
AmenajariCASA SI FAMILIE

Bena basculabila: din ce material este realizată și ce beneficii îți asigură?

AmenajariCASA SI FAMILIE

Tips&tricks: de ce sa investesti intr-un acoperis din tabla faltuita?

AmenajariCASA SI FAMILIE

Afla cum sa alegi semineul perfect pentru acasa!

AmenajariCASA SI FAMILIE

Afla tot ce trebuie sa stii despre pardoselile decorative!

Sign up for our Newsletter and
stay informed