Gazduire Web

Ce legatura importanta exista intre NameServere si DNS in web hosting

Intai de toate ar trebui sa stabilim de unde provine acronimul si ce presupun NameServerele. Terminologia in domeniul web hosting-ului este foarte diversa, bogata si pentru a intelege intregul sistem de functionare ar fi nevoie sa fim mereu antrenati in acest sector. Insa, tocmai pentru ca un furnizor de gazduire web cunoaste functiile fiecarei aplicatii ori server, informatiile noi despre culisele gazduirii web si procesele pe care le implica sunt binevenite oricand webmasterilor.
Domain Name Server (DNS) este sistemul care tine evidenta tuturor numelor de domenii la nivel mondial. Poate fi considerata cea mai mare baza de date plasata pe sute de servere, la nivel global, in care se stocheaza si se pastreaza datele si inregistrarea totalitatii domeniilor web. Aceasta baza de date necesita asigurarea continuitatii si a securitatii sporite. Este detinuta de cateva entitati guvernamentale, iar de fiecare data cand un domeniu web este inregistrat printr-un registrar web dintr-o tara, detaliile tehnice si tot ceea ce tine de integritatea domeniului respectiv sunt arhivate si pastrate in DNS, dupa care sunt facute publice intr-o alta baza de date, speciala, pentru ca oricine, din orice loc de pe mapamond sa le poata accesa.
Fara acest DNS, nu ar mai putea fi accesate site-urile web, nume de domenii sau protocolul WWW, asa cum se prezinta acum. DNS-ul, practic, traduce adresele IP in nume de domenii web, ceea ce face mult mai usoara retinerea adreselor web ale siteurilor pe care dorim sa le accesam. Daca nu ar exista DNS-ul pentru a acesa adresa web a unei pagini web, atunci am fi nevoiti sa ii retinem IP-ul, ceea ce este foarte greu. De obicei un element de unicitate face un site web sa fie retinut, astfel ca un nume de domeniu este necesar. Totodata, utilizatorii nu sunt nevoiti sa stie adresa IP a serverului pe care este gazduit un site web pentru ca DNS-ul isi face treaba in acest sens.
In ajutorul sau suportul DNS-ului vin nameserverele care, de fapt, sunt servere fizice pe care este instalat si ruleaza software-ul DNS. Acest software are rolul de a facilita comunicarea si operatiunile necesare din interiorul DNSului. Asadar, orice server care are instalat DNS-ul este un nameserver, iar in momentul in care un client achizitioneaza un pachet hosting, firma furnizoare trebuie sa ofere detaliile legate de nameserver. Ce e mai important de stiut este ca ca fiecare domeniu web este asociat unui nameserver, insa de fapt ii sunt alocate doua name servere, pentru securitate: unul primar si altul secundar, iar adresa sa este compusa din 3 parametrii: numele nameservereului, numele domeniului web respectiv si extensia domeniului.

Related posts
Gazduire Web

Servere dedicate vs. gazduire web

Gazduire Web

Deci cum alegem un housting (gazduire buna)?

Gazduire Web

Cum iti faci un site in timp scurt?

Gazduire Web

Ce optiuni avem atunci cand ne dorim o afacere de servicii web

Sign up for our Newsletter and
stay informed