O intrebare pe care multi dintre noi ne-am adresat-o, fie cand am auzit in trecere despre acest subiect, fie cand ne-am aflat in postura fiului sau nepotului unui batran suferind de aceasta afectiune. Dar ce este, mai exact, cataracta? Cum se manifesta? De cate tipuri este? Ce simptome are? Este dureroasa? Haideti sa aflam impreuna raspunsurile la toate aceste intrebari.
Cataracta este o afectiune oftalmologica, congenitala sau dobandita, ce determina scaderea treptata a vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Cercetatorii au demonstrat faptul ca aproximativ 70% dintre persoanele cu varste peste 65 de ani sufera de cataracta, aceasta nefiind insa exclusa nici la tineri.
Cataracta se poate forma pe toate cele trei straturi ale lentilei si anume: capsula, cortexul sau nucleul. Formele sale descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt des intalnite la persoanele in varsta si riscul de a le dezvolta creste odata cu expunerea excesiva la razele UV.
Ce simptome are cataracta?
Cataracta este cauzata, de cele mai multe ori, de anumite tulburari vizuale intre care se numara:
- Vedere neclara, incetosata;
- Intoleranta la lumina naturala sau articifiala – fotofobie;
- Disconfort vizual cauzat de lumina farurilor din trafic;
- Nevoia de a schimba frecvent lentilele ochelarilor;
- Vedere dubla;
- Dificultati in desfasurarea activitatilor cotidiene din cauza vederii.
Cate tipuri de cataracta exista?
Cataracta este impartita in trei tipuri principale si anume:
- Cataracta de tip scleroza nucleara – cel mai des intalnit tip de cataracta ce apare adesea odata cu inaintarea in varsta. Aceasta afecteaza atat femeile, cat si barbatii si se formeaza treptat, pe parcursul a mai multor ani, formele sale timpurii fiind de obicei neobservabile. In cazul acestui tip de cataracta, ambii ochi sunt afectati, dar unul dintre ei se afla intr-o stare mult mai grava decat celalalt. Aceasta afecteaza capacitatea ochiului de a focaliza si face ca vederea la apropiere sa se imbunatateasca, dar cea la distanta sa se ingreuneze din ce in ce mai mult.
- Cataracta de tip cortical – asociat de obicei cu diabetul, acest tip de cataracta este des intalnit la tineri. Se formeaza la nivelul marginii cristalinului sau pe cortex. Aspectul sau este asemanator spitelor unei roti, deoarece se extinde de la marginea cristalinului catre nucleul acestuia. Simptomele sale principale sunt vederea incetosata si diminuarea perceptiei adancimii. Cercetatorii sunt de parere ca este direct corelata cu expunerea excesiva la razele UV.
- Cataracta subcapsulara posterioara – insusi numele ne arata unde se localizeaza acest tip de cataracta si anume in spatele capsulei ce mentine lentila intr-o pozitie corecta. Acest tip de cataracta nu se agraveaza odata cu varsta, dar se afla in stransa legatura cu diabetul, cu traumatismele din zona ochilor, cu iradierea la nivelul fetei sau cu tratamentele medicamentoase de lunga durata, in special pe baza de corticosteroizi. Cataracta subcapsulara posterioara apare mai frecvent la persoanele ce sufera de miopie severa si se dezvolta mai rapid decat toate celelalte tipuri.
Din fericire, exista tratament pentru toate aceste tipuri de cataracta si acesta este exclusiv chirurgical. Tehnologia de astazi face ca operatia de cataracta sa dureze doar cateva minute si sa faca posibila o recuperare spectaculoasa a vederii. Parintii si bunicii nostri pot sta, asadar, linistiti si se pot bucura de o batranete plina de momente colorate, si la propriu si la figurat!