Productie

Cateva informatii de baza despre gheata carbonica

Ce este gheata carbonica? De ce creaza fum greu? Exista reguli speciale in manuirea sau folosirea acesteia? La toate intrebarile de mai sus vom incerca sa raspundem pe intelesul tuturor in articolul care urmeaza. In general, gheata uscata sau carbonica este forma solida a CO2. Desi la inceput termenul de gheata uscata a fost o marca inregistrata, astazi a devenit denumirea comuna a acestei stari de agregare a dioxidului de carbon.

Cum este fabricata gheata carbonica?

Aceasta este inghetata prin comprimarea gazului de CO2 la presiuni ridicate, in lichid. Atunci cand lichidul este eliberat la presiuni normale, se extinde si se evapora rapid, racind o parte din dioxidul de carbon sub punctul de inghetare (-78 de grade Celsius), iar acesta devine o substanta solida „zapada”, care poate fi compresata sa ia forma unor blocuri, granule sau altele. Zapada din gheata carbonica formeaza spuma de dioxid de carbon a unui stingator de incendii care este utilizat.

Proprietatile deosebite ale ghetei carbonice

La presiuni normale, gheata carbonica sufera un proces de sublimare: adica este supusa unei tranzitii directe de la stare solida, la gaz. In general, la temperatura si presiunea camerei, se sublimeaza cu o viteza de 2-4 kg in 24 de ore. Datorita temperaturii foarte scazute a ghetei uscate, este folosita adesea pentru refrigerare, atunci cand aceasta nu poate fi facuta prin mijloace electrice. Impachetarea alimentelor perisabile in gheata carbonica asigura racirea acestora, fara sa creeze mizerie si reziduuri cum s-ar intampla in cazul impachetarii cu gheata obtinuta din apa.

Utilizari si aplicatii

  • Element de racire: in cazul alimentelor, a mostrelor biologice, a altor produse perisabile sau a componentelor electronice.
  • Modificari meteorologice in zonele extrem de aride: plantarea de nori pentru a creste precipitatiile pornindu-se de la niste nori existenti sau deconcentrarea norilor.
  • Sablare: granule fine de gheata carbonica sunt improscate la viteza foarte mare catre anumite suprafete pentru a le curata in profunzime. Sublimarea ghetei duce la beneficiul principal al metodei de sablare cu gheata, si anume reducerea reziduurilor rezultate in acest proces.
  • Obtinerea de fum greu: foarte folosit pentru crearea efectelor speciale in filme, productii teatrale sau in evenimente (concerte, petreceri, etc). In acest articol se  prezinta mai bine felul cum poate gheata carbonica sa anime o petrecere. In combinatie cu apa, gheata carbonica se sublimeaza intr-o mixtura rece de dioxid de carbon si aer umed, care cauzeaza o condensare puternica a vaporilor, formandu-se o ceata groasa care pentru ca este rece, nu se ridica in aer, ci pluteste pe jos. Cu cat apa este mai calda, acest proces este mai rapid, si efectele sunt mai dramatice. Exista masini speciale care produc aceasta gheata.

Masuri de protectie

  • Nu o gustati, mancati sau ingerati. Nici macar nu o atingeti fara manusi de protectie, pentru ca temperatura foarte joasa a ghetei carbonice poate cauza degeraturi.
  • Nu o depozitati in containere sigilate pentru ca se sublimeaza in CO2 si datorita cresterii volumului, se acumuleaza presiune, existand riscul de a exploda.
  • Folositi gheata carbonica doar in spatii foarte bine aerisite. Intr-o zona cu ventilatie slaba, se poate crea pericolul de asfixiere.

Gheata carbonica se poate obtine pe siteul dioxid.ro, pentru petrecerile voastre, pentru casa si gradina, insa aveti grija sa o manuiti cu atentie si sa nu o lasati la indemana copiilor.

Related posts
Productie

Unde tiparesc o lucrare

Productie

Garduri metalice cu panouri bordurate din sarma

Productie

Folie natur si folie reciclata

Productie

Avantajele colantarilor auto – Idei de cadouri sau marketing

Sign up for our Newsletter and
stay informed