Bucurestiul este afectat de trei mari probleme: traficul, lipsa spatiilor verzi si agresiunea asupra monumentelor istorice, este concluzia raportului „Bucuresti, un dezastru urbanistic”, intocmit de Asociatia Salvati Bucurestiul.
„Nu este normal ca toata lumea sa mearga la servicu cu masina personala, transportul in comun trebuie sa reprezinte principala optiune de transport a locuitorilor „, a declarat Nicusor Dan, colaborator in cadrul proiectului.
„Din pacate, liniile transportului in comun sunt slab interconectate si nu exista o legatura intre ele, iar metroul este insuficient dezvoltat „, a continuat Dan.
Pentru ca spatiile verzi s-au imputinat, s-au inregistrat tot mai multe cazuri de imbolnaviri, mai ales in randul copiilor. Din 100.000 de copii, in 1995, 10.000 sufereau de bronsita, iar numarul acestora s-a dublat in 2006.
Din numarul de 3.500 de hectare de spatii verzi inregistrat in Bucuresti in 1989, in 2007 au mai ramas doar 1.500 de hectare. Motivul il reprezinta legislatia care permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi in spatii constructibile, dar si faptul ca planul urbanistic zonal (PUZ) poate fi schimbat in urma unei initiative private si nu de autoritatea locala.
De asemenea, cele mai multe dintre monumentele istorice au fost acoperite de cladiri noi, mult prea inalte pentru zonele in care s-au desfasurat constructiile, aglomerand astfel circulatia.
Solutia gasita de initiatorii proiectului prevede implicarea societatii civile si presarea autoritatilor sa schimbe legislatia. „Opinia noastra este ca e mai usor sa atacam viciile administrative, in loc sa verificam fiecare organism in parte”, a concluzionat Nicusor Dan.
Servicii de cazare in Cluj , restaurant in Cluj si sala de conferinta in Cluj la pensiune de 3 stele situata langa Polus center la 15 minute de centrul orasului Cluj-Napoca