Amenajari

Amenajarea peisagistica a unui teren in panta

Daca aveti un teren denivelat sau in panta si doriti sa-l acoperiti cu vegetatie,  exista mai multe solutii de amenajare. La prima vedere o panta mai mare de 40 grade pare foarte descurajanta. Plantarea gazonului ar fi ultima solutie pentru ca este greu de intretinut, apa se scurge rapid, firul ierbii va avea de suferit, iar tunderea poate fi periculoasa pentru cel care o face. Instalarea unei vegetatii potrivite va elimina riscul alunecarii terenului din cauza ploilor abundente si va infrumuseta un teren sec si fara viata.

Cu putina imaginatie si multa munca se poate construi o stancarie vesela, dinamica, care sa incante privirea. Ce trebuie sa facem? Cautam pietre de diametru de 25-30 cm sau mai mari ce urmeaza a fi asezate la distanta de 15-30 cm unele fata de altele iar in spatii dintre ele se vor planta plante nu foarte inalte, maxim 40-50 cm inaltime (inaltimea maxima a plantelor atinsa la maturitate). Ce pietre sa alegem? Pietrele sa fie de munte, de forma neregulata, sa aiba muchii ascutite, culoarea cat mai naturala, se pot intercala si cateva bucati de marmura pt contrast; se va evita piatra de rau rotunjita. Intregul ansamblu trebui sa dea senzatia de natural, ca si cum pietrele si plantele ar fi fost dintotdeauna acolo.

Ce plante sa alegem pentru o stancarie ? Conifere pitice, cum ar fi  Pinus mugo, Juniperus blue star, Juniperus procumbens, Chamaecyparis pisifera nana, Picea glauca conica sunt doar cateva. Ele vor da dinamism si stabilitate intregului ansamblu, culoare in orice anotimp, astfel stancaria va fi vie si frumoasa inclusiv in timpul iernii, cand florile dispar.

Culoarea si prospetimea va fi data de plantele perene ce infloresc din martie pana in octombrie: Phlox subulata, Euphorbia myrsinites, Iberis sempervirens, Campanula carpatica, Heuchera micrantha, Helianthemum nummularium, Lavandula angustifolia, Aster x dumosus. Aceste plante perene au o perioada de inflorire diferita, astfel ca din aprilie pana in septembrie gradina va fii tot timpul inflorita si dinamica.

Pentru un plus de finete si un aer estival plantati cateva ierburi ornamentale de talie mica cum ar fi: Festuca glauca, Imperata cilindrica, Carex  oshimensis ‘Evergold’.

O alta solutie este plantarea unor plante acoperitoare de sol cu crestere rapida cum ar fi Cotoneaster dammeri sau  Cotoneaster horizontalis , indicat plantarea a 2-3 plante/mp, sau conifere taratoare Juniperus sabina ‘Tamariscifolia’. Pentru  ca spatiu sa nu fie monoton aceste plante acoperitoare de sol pot fi acompaniate de cativa arbusti de talie mica: Euonymus fortunei Emerald’s Gold sau Emerald Gaiety, Osmanthus heterophyllus.

Related posts
AmenajariCASA SI FAMILIE

Bena basculabila: din ce material este realizată și ce beneficii îți asigură?

AmenajariCASA SI FAMILIE

Tips&tricks: de ce sa investesti intr-un acoperis din tabla faltuita?

AmenajariCASA SI FAMILIE

Afla cum sa alegi semineul perfect pentru acasa!

AmenajariCASA SI FAMILIE

Afla tot ce trebuie sa stii despre pardoselile decorative!

Sign up for our Newsletter and
stay informed