Multi romani se intreaba daca agricultura sau horticultura poate sa mai aduca vreun profit. Perioadele dificile de seceta, lipsa implicarii statului, importurile, dezvoltarea supermarket-urilor sunt cativa din factorii care descurajeaza intreprinzatorii autohtoni sa mai lucreze pamantul. Exista insa ramuri ale horticulturii care aduc anual venituri mari, daca sunt gestionate corect. E vorba de cultura de afin cu tufa inalta.
Cand mentionam cuvantul afin, majoritatea dintre noi ne gandim imediat la plantele salbatice ce cresc in zona carpatina, in tara noastra. Intr-adevar, si acestea sunt deosebite fructe cu o multime de proprietati nutritionale si terapeutice. Insa, pentru a aduce cu adevarat profit, se aleg suprafete drepte pe care sa se cultive, hectare intregi, iar soiurile cultivate trebuie atent selectionate. Nu orice soi de afin asigura o recolta bogata. Sunt anumite tipuri de afini a caror avantaje ii uimesc chiar si pe cercetatorii sau doctorii in horticultura din Romania.
Acest afin cu tufa inalta, caci de el este vorba, are durata de viata de cel putin 40 de ani. Mai mult decat atat, nu s-a descoperit inca nicio bacterie, ciuperca sau insecta care sa atace afinul. De asemenea, nu se cunoaste nicio boala care sa il afecteze. Mai mult decat atat, acest arbust creste foarte bine in zone cu sol acid, cum sunt cele din nordul Moldovei si intreaga Transilvanie.
Cei care doresc sa porneasca o astfel de afacere, pot apela la pepinierele producatoare de arbusti de afin de cultura (in special cei cu tufa inalta, denumiti stiintific Vaccinium Corymbosum). Cel mai adesea, se foloseste tehnologia moderna de inmultire in vitro pentru a produce din tesutul plantei mama replici identice cu aceasta. In acest mod, noile plante nu sunt modificate genetic – ci isi mentin calitatea superioara si rezistenta fata de boli.
Astfel de materiale saditoare, de cea mai buna calitate sunt furnizate de Pepiniera Olunden. O gama variata de fotografii prezinta evolutia plantei din laborator in pepiniera, in plantatie si apoi pregatite pentru vanzare. Profitati de acest material saditor originar din Statele Unite ale Americii si aclimatizat conditiilor meteo din Romania, pentru a obtine rezultate incredibile.