Afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale abordate prin metode alopate sau alternative – Cervicaltroza
Este afectiunea degenerativa a coloanei cervicale, interesand discurile intervertebrale, articulable unciforme si articulatiile interapofizare posterioare.
Patologia coloanei cervicale prezinta aspecte specifice datorita particularitatilor anatomice ale regiunii: prezenta articulator uncovertebrale, a arterelor vertebrale, a plexului simpatic cervical. Uneori factori extravertebrali pot influenta patologia regionala: muschii scaleni, coasta cervicala, sindromul de tunel carpian.
Tabloul clinic imbraca cinci sindroame:
1. Sindromul vertebro-spinal. Este rar intilnit si se realizeaza prin compresiuni asupra maduvei
putind produce fenomene de paraparestezii la nivelul mebrelor superioare. Tratamentul este chirurgical.
2. Sindromul vertebroradicular (nevralgia cervico-brahiala). Este sindrom senzitivo-motor prin
afectarea radacinilor C5—Dl. Tabloul clinic imbraca aspecte particulare legate de factorul etio-
logic:
— uncartroza realizeaza de obicei afectarea senzitiva, mono sau biradiculara, cel mai frecvent C6—C7. Durerea apare la miscarea capului si a gitului;
— hernia discala cervicala evolueaza clinic in trei timpi: cervicalgie, cervico-brahialgie si brahialgie. Afectarea radacinii este mai frecvent motorie decit senzitiva. Semnul Spurling este pozitiv;
— artroza interapofizara posterioara afecteaza cel mai des coloana cervicala superioara (C2—C4);
— nevralgia cervico-brahiala in sindromul de defileu costo-clavicular intereseaza de obicei rada-cinile C7—D1. Brahialgia, tulburarile de sensibili-tate si deficitul motor se asociaza cu sindromul vascular: accese de lipotimie, claudicatie intermitenta la nivelul membrului superior.
3. Sindromul vertebro-cranian (Barre-Lieou).
Este sindrom vasculo-vegetativ de tip iritativ. Clinic se caracterizeaza prin cefalee occipitala, sindrom cochleo-vastibular, tulburari vizuale, crize sincopale, tulburari psihice. Se manifests intermitent, fara a intruni toate semnele prezentate mai sus in mod obligatoriu. Se intensified la rotatia si
extensia capului.
4. Sindromul musculo-tendinos. Este eel mai frecvent. Sint prezente dureri si contracturi musculare, focare de miogeloza in muschii trapez, supraspinos si romboizi, pseudo-brahialgii.
5. Sindromul visceral. Se datoreaza iritatiei fibrelor nervoase simpatice cervical. Se poate manifesta ca angor vertebro-eoronarian, sindrom Prinz-metal-Massoumi.
Frecvent cervicartroza se asociaza cu cefalee, periartrita scapulo-humerala si sindrom algoneuro-distrofic reflex umar mana.
Descrierile patologiei este pur alopata. Insa de foarte mare efect in tratarea acestor patologii este masajul Guasha si masajul cu ventuze de masaj. Efectele celor doua terapii sunt oarecum similare si vizeaza deblocarea energiei stagnante si a a Sha-ului si aducerea lui la suprafata pentru eliberarea. Se realizeaza o deblocare puternica energetica si fizica. Se restabileste capacitatea naturala de vindecare a organismului. durerile dispar gradat la fel si redoarea articulara.
Alaturi de aceste forme de terapie se folosesc si forme consacrate de interventie medicala.
Tratamentul are ca obiective:
— combaterea durerii. Se folosesc proceduri de electroterapie cu caracter analgezic si decontracturant (curent diadinamic, galvanic, interferential, ultrasunet pe zonele de miogeloza), masaj relaxant si masaj specific Guasha sau cu ventuze..
Ameliorarea durerii se obtine uneori prin trac tiuni manuale sau cu capastru Glisson care realizeaza degajarea radiculara.
— combaterea tulburarilor vasculo-vegetative. Se foloseste tratamentul simpaticolitic cu hydergin, curentul diadinamic sau interferential aplicati la nivelul ganglionului stelat.
— ameliorarea functionalitatii coloanei cervicale. Pentru asigurarea mobilitatii coloanei se practica kinetoterapie activa, iar pentru tonifierea mus-culaturii deficitare exercitii statice cu opozitie. Concomitent se mobilizeaza si Centura scapulara.
Acupunctura se adreseaza elementelor functionale privind contractura musculara, tulburarile vasculare si neurologice si durerii. Bolnavul localizeaza suferintele sale in regiunea scapulara si a coloanei cervico-dorsale; este asa numita ,,zona rapia activa si pasiva, pentru inceput in apa, apoi pe sol cu descarcare si la bicicleta ergometrica.
Pentru tratament balnear sint indicate apele sarate, sulfuroase, iodurate, talazoterapia.
Acupunctura combate durerea, tulburarile de circulatie de la nivelul articulatiei genunchiului si contracturile musculare, la nivelul adductorilor si ischio-gambierilor.